ozbiljan eVTOL

Posle novog Pande u Kragujevcu, Stellantis ulaže ozbiljan novac u jeftini električni leteći taksi

Autor Miloš B. Jovanović

Archer Midnight je električni avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem koji prevozi četiri putnika i pilota, i treba da služi kao vazdušni gradski prevoz za kraće destinacije

Izvor: Archer Aviation

Američka kompanija Archer Aviation najavila je sporazum sa Stellantis grupacijom prema kome će proizvođač automobila uplatiti 370 miliona dolara za podršku povećanoj proizvodnji letelica – vazdušnih taksija.

Archer, čiji je Stellantis najveći akcionar, planira proizvodnju električne letelice Midnight, koji može da prevozi četiri putnika i pilota, ima domet od 161 kilometar i namenjena je da služi kao vazdušni gradski prevoz za kraće destinacije.

Avion je dizajniran za uzastopna putovanja na destinacije od oko 30 kilometara, sa vremenom punjenja baterija od približno 10 minuta između letova.

Stellantis-ova finansijska injekcija će omogućiti Archer-u, kompaniji se sedištem u San Hozeu u Kaliforniji, finansiranje proizvodnje Midnight-a u kapacitetu od 650 jedinica godišnje.

Archer Midnight – eVTOL leteći taksi
Izvor: YouTube / Archer

Izvršni direktor te grupacije Karlos Tavares ističe da se ideja o jeftinim vazdušnim taksijama uklapa u cilj proizvođača automobila da "pronađe inovativna rešenja za pristupačnu mobilnost".

Stotine aviona već prodate

Industrija malih aviona na električni pogon, sposobnih za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL), iako poslednjih godina nastupa sa dosta ambicioznim planovima za blisku budućnost, suočava se sa problemima nedovoljne proizvodnje adekvantih baterija i nedostatka infrastrukture, a zahteva i dodatna finansijska sredstva za povećanje proizvodnje samih letelica.

Takve letelice, međutim, uglavnom još uvek nemaju odgovarajuće sertifikate za letenje i prevoz putnika u SAD. Uprkos tome, kompanija Future Flight Global je već najavila kupovinu 116 Midnight aviona u vrednosti do 580 miliona dolara, saopštio je Archer, za šta je već uplatila početni depozit.

Nevezano za tu prudžbinu, ovaj proizvođač eVTOL letelica je najavio planove za pokretanje vazdušne mreže za prevoz putnika u Los Anđelesu, koja bi sa radom trebalo da krene već 2026. godine, piše Automotive News Europe.

Archer Midnight – eVTOL leteći taksi
Izvor: YouTube / Archer

Planirana mreža letelica u jednom od gradova SAD sa najzakrčenijom saobraćajnom mrežom u SAD, putnicima će omogućiti da odu do obližnjeg "vertiporta" ili neke druge za vertikalno poletanje i sletanje određene lokacije, i da zatim za 10 do 20 minuta prelete do željenog odredišta u okviru gradske mreže.

Osim Stellantis-a, među ostalim investitorima u Archer Aviation je i avio-kompanija United Airlines, koja je već naručila čak 200 Midnight  aviona. Velika očekivanja američka kompanija ima i od tržišta Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

BONUS VIDEO: