Nije maratonac, ali trči brzinom 6km/h: Tiangong je humanoidni robot koji se kreće kao ni jedan do sada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije maratonac, ali trči brzinom 6km/h: Tiangong je humanoidni robot koji se kreće kao ni jedan do sada

Autor Miloš B. Jovanović

Njegova do sada ne viđena sposobnost prirodnog kretanja i obavljanja drugih pokreta, otvara vrata potencijalno sirokoj primeni u najrazličitijim oblastima

 Robot Tiangong _ Foto YouTube YJ Guo.jpg Izvor: YouTube / YJ Guo

Centar za inovacije humanoidnih robota iz Pekinga upravo je predstavio svog najnovijeg humanoidnog robota "Tiangong", sposobnog da trči brzinom od 6 kilometara na sat, što predstavlja značajan napredak u razvoju robotike.

Sa visinom od 163 centimetra i težinom od 43 kilograma, robot ima dovoljno laganu i stabilnu konstrukciju koja mu omogućava stabilno i pravilno trčanje.

Opremljen je senzorima vizuelne percepcije, mernom jedinicom inercije velike preciznosti i 3D senzorima vida. Sve to mu omogućava efikasno i stabilno kretanje u okruženju u kome se nalazi.

Osim toga, u robota su ugrađeni i visoko precizni šestodimenzionalni senzori sile, koji mu pružaju veoma precizne povratne informacije o sili kretanja.

Humanoidni robot TianGong – demonstracija kretanja i trčanja
Izvor: YouTube / YJ Guo

Prirodno trčanje

Tiangong koristi potpuno novu metodu učenja veštine kretanja humanoidnih robota, koja je imala ključnu ulogu u postizanju visokog stepena sposobnosti kretanja zahvaljujući kojoj njegovo trčanje izgleda prirodno.

Kreatori robota naglašavaju njegovu kompatibilnost, koja mu omogućava upotrebu različitih otvorenih komunikacionih interfejsa i fleksibilno proširenje softvera, hardvera i drugih funkcionalnih modula.

Sve to čini ga veoma prilagodljivim i obezbeđuje njegov potencijal za različite namene i mogućnosti primene.

Prilagodljiv svakoj podlozi

Tokom demonstracije njegovih sposobnosti, Tiangong se uspešno kretao uz nagibe i stepenice, i to bez "vizuelnog unosa", odnosno samo na osnovu senzora. Demonstrirajući time sposobnost prilagođavanja promenljivom okruženju, robot je takođe pokazao i svoju agilnost prilagođavanja hoda kada naiđe na prepreke ili neravni teren.

Humanoidni robot TianGong – predstavljanje
Izvor: YouTube / CCTV Video News Agency

Značajan napredak u razvoju humanoidnih robota koji Tiangong donosi svojom sposobnošću prirodnog kretanja i obavljanja drugih pokreta, otvara vrata njegovoj potencijalnoj primeni u različitim oblastima, kao što su: operacije potrage i spašavanja, reagovanje i pružanje pomoći u katastrofama, i naravno u proizvodnoj industriji.

Robot će svakako morati da prođe još faza razvoja i testiranja, ali ono što je Tiangong već sada prikazao predstavlja predstavlja prilično impresivan korak napred za robotiku.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:31
Električni robot Atlas
Izvor: Boston Dynamics
Izvor: Boston Dynamics

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bole

ovaj se jedva krece uz stepenice,onaj americki pravi salto...mislim lepo sto su napravili,ova verzija kasni 10tak godina za konkurencijom