Naučnici žele da grade puteve na Mesecu, uspešno testirali moćan laser za popločavanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici žele da grade puteve na Mesecu, uspešno testirali moćan laser za popločavanje

Za kolonizaciju Meseca je neophodna izgradnja infrastrukture, a to uključuje i puteve.

 Izgradnja puteva na Mesecu Izvor: PAVER consortium / LIQUIFER Systems Group

Dok NASA i druge svemirske agencije pripremaju svoje buduće misije na Mesecu, naučnici tvrde da su došli do nesvakidašnje metode za izgradnju puteva i platformi za sletanje na lunarnoj površini.

Prilikom sletanja lendera na Mesec ili vožnje rovera po površini, podiže se prašina. Zbog slabe gravitacije našeg prirodnog satelita, ove čestice ostaju u "vazduhu" znatno duže nego što je to slučaj na Zemlji, a to dovodi do značajnih oštećenja na lenderu i drugoj opremi tokom vremena. Ovaj problem bi bio znatno umanjen ukoliko bi postojala popločana površina za sletanje i kretanje. Srećom, nazire se rešenje.

 Sloj puta na Mesecu Izvor: PAVER Consortium

Naučnici su razvili metodu za popločavanje lunarne površine pomoću moćnih lasera, koja bi, ukoliko bude prihvaćena, mogla da postane rešenje za izgradnju trajne infrastrukture na Mesecu, uz minimalnu potrebu za resursima sa Zemlje.

Ideja je da se koriste ogledala i sočiva kako bi se koncentrisala sunčeva svetlost koja bi topila regolit, rastresiti sloj materijala na Mesecu, u stanje nalik staklu. U dosadašnjem razvoju ove tehnologije, naučnici su sunčevu svetlost uspešno zamenili ugljen-dioksidnim laserom od 12 kW na simuliranom lunarnom tlu.

Na ovaj način, iako bi bilo potrebno dostaviti mašinu na Mesec, izgradnja popločanih površina bi zahtevala samo materijale koji se već nalaze na njemu, čime bi znatno bili smanjeni troškovi. Ploče koje bi se proizvodile bi imale trouglasti oblik i spajale slično popločavanju behatonom, ali ovaj dizajn je podložan promenama.

Ukoliko razvoj ove metode zaista bude prihvaćen, nema sumnje da će biti od velike koristi prilikom izgradnje buduće kolonije nakon povratka čovečanstva na Mesec posle više od 50 godina.

Pogledajte

03:25
Izgradnja puteva na Mesecu
Izvor: PAVER consortium
Izvor: PAVER consortium

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Neka pošalju Bosanca na mesec, pun Beograd keram'čara.

Slobodan

ma dajte ovim našim stručnjacima,oni su usavršili pravljenje puteva... jos samo da nauče da poravnaju nivo šahte i puta i to je to... ceo Lajkovac kao reli Paris - Dakar...