Naučnici napravili prototip inkubator za stvaranje beba u svemiru | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili prototip inkubator za stvaranje beba u svemiru

Holandska kompanije SpaceBorn United razvija način za začeće i rađanje beba u svemiru.

 SpaceBorn inkubator za stvaranje beba u svemiru Izvor: Pexels

Naučnici već dugo vremena rade na tome da neke druge planete učine novim domom za čovečanstvo, a jedna od stvari koju je potrebno osmisliti za taj cilj je stvaranje samoodržive ljudske populacije. Za ovo je, između ostalog, potrebna i bezbedna reprodukcija, odnosno uklanjanje opasnosti kao što su štetna radijacija, nedostatak gravitacije i nedostatak ključnih resursa.

Ovim problemom se pozabavila holandska kompanija SpaceBorn United, koja je napravila mali uređaj za vantelesnu oplodnju i inkubaciju embriona, a kako piše BBC, sada planira da ga lansira u svemir.

Ovaj uređaj, veličine CD-a, koristi posebnu tehnologiju mikrofluida za vantelesnu oplodnju, a sam disk rotira kako bi simulirao efekte gravitacije na Zemlji. Kompanija planira da započne eksperimente na celularnom nivou koristeći ćelije sisara, a nakon toga i ljudske ćelije u svemiru.

"Ako želimo da imamo ljudsku koloniju, na primer, na Marsu i ako želimo da tu koloniju učinimo samoodrživom, to će zahtevati rešavanje izazova reprodukcije", kaže Egbert Edelbruk, izvršni direktor kompanije SpaceBorn United.

Prvi eksperimenti će koristiti mišje ćelije

Kako bi postigao ovaj cilj, tim naučnika iz kompanije se sprema da pokrene seriju eksperimenata u svemiru u okviru misije koju naziva ARTIS. Plan je da se to desi tokom narednih pet godina, a inicijalni eksperimenti će biti sprovedeni koristeći mišje ćelije za razvijanje embriona u uslovima nulte gravitacije, nakon čega će isti biti translantovani u prirodne materice.

Ako ova misija bude uspešna, sledeće faze će uključiti testove sa ljudskim matičnim ćelijama, što bi trebalo da da odgovor na pitanje - koji je minimalni nivo gravitacije za zdrav razvoj embriona.

Potrebno je vreme

Ipak, ukoliko nadležne institucije odobre ovako ambiciozno istraživanje, naučnici su da dalje godinama udaljeni od potencijalne ljudske reprodukcije u svemiru. Da ne pominjemo da je eksperimentisanje sa ljudskim embrionima veoma sporna oblast istraživanja, a međunarodne norme ograničavaju uzgoj ljudskih embriona na maksimum od 14 dana.

Izazovi i rizici ljudske reprodukcije u svemiru su veoma značajni i zahtevaju detaljno planiranje i ispitivanje. Štaviše, za kolonije na drugim planetama biće potrebni napredniji sistemi za održavanje života koji mogu da obezbede sigurno i stabilno okruženje za trudnice i bebe. Svaki pokušaj da se to uradi će morati da prođe kroz detaljna medicinska testiranja, simulacije i pažljivo razmatranje potencijalnih posledica.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:14
SpaceBorn United stvaranje embriona u svemiru
Izvor: YouTube / SpaceBorn United
Izvor: YouTube / SpaceBorn United

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Цврчак

@ saša / за комент на тему од 15ч и 18': Одликчно ја познајем историју и људску алавост, али једно су далека времена а друго ова и нека будућа. У ранијим временима човечанство је било малобројније и ратовало се, али технологија није била на овом нивоу, шуме се нису умањивале, реке и океани се нису загађивали, оружја нису била на овом нивоу, медицина није била на овом нивоу, болести и ратови су држали популацију на подносшљивом нивоу за природу, а медицина колико год да нам је користна, она и технологија су енормно увећали светску поулацију до овог нивоа, а све има границу, погледај свет мало шире изван твог уског гледишта држећи се само појма 'рат'. Штета, отишли смо на другу тематску страну, а освајања других нама ближих небеских тела су потребна ради минералних ресурса - то ће донекле растеретити Земљу.

sasa

ja bih svoje dete odmah poslao u svemir da se tamo rodi a ne u ovoj srednjevokovnoj prciji koju je i vas zaboravio da ne gleda ovoliko idiota na jednom mestu! ovo je jedno dobro resenje da roditelji obezbede alternativu u zivotu detetu, da ne mora ceo zivot da prozivi u Srbiji sluzeci interesima politicara i ostalih mafijasa

Zivana

Pa je l to znaci da se standardni sistem reprodukcije ni ne razmatra??