Srbija gubi regionalnu svemirsku trku: Komšije će lansirati svoj prvi satelit pre nas? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija gubi regionalnu svemirsku trku: Komšije će lansirati svoj prvi satelit pre nas?

Ukoliko sve protekne po planu, Hrvatska će lansirati svoj prvi satelit pre nas.

 Hrvatska lansira svoj prvi satelit pre Srbije CroCube Izvor: CroCube.hr

Na HAKOM konferenciji "G Dan" koja je u Zagrebu okupila brojne stručnjake, ali i sve zainteresovane koji žele da čuju šta je novo u svetu satelitskih komunikacija, prisutni su, između ostalog, imali priliku da iz prve ruke čuju kada se očekuje lansiranje prvog hrvatskog satelita u orbitu.

Kompanija Spacemanic i Društvo za edukaciju van okvira (EVO) pokrenuli su projekat izrade, programiranja i lansiranja svog prvog nanosatelita u orbitu. Baš kao ni Srbija, Hrvatska još uvek nema satelit u svemiru, ali sada žele da pošalju jedan čija težina iznosi oko 1,1 kg.

Za uspešnu misiju potrebno im je 130.000 evra, a u toku je crowdfunding kampanja. Ukoliko sve protekne po planu, komšije će svoj prvi satelit lansirati u januaru 2024. godine na Falcon 9 raketi kompanije SpaceX.

 HAKOM CroCube Izvor: HAKOM

CroCube, kako je nazvan prvi hrvatski satelit, biće opremljen sa dve kamere i dva radio-primopredajnika, a misija mu je da fotografiše površinu Zemlje sa visine od 550 kilometara. Kretanje satelita će moći da se prati na društvenim mrežama, a ovaj satelit neće imati štetnih uticaja na okolinu. Biće smešten u nisku Zemljinu orbitu (LEO), a kada za to dođe vreme, pašće i u potpunosti izgoreti u atmosferi.

Kada se očekuje lansiranje prvog srpskog satelita

Srbija takođe priprema svoj prvi satelit koji će poslati u svemir. Tim stručnjaka Mašinskog i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za fiziku i Astronomske opservatorije Beograd, već neko vreme radi na projektu MOSAIC, koji za cilj ima da u orbitu pošalje letelicu kojom će moći da se upravlja sa Zemlje.

Baš kao i CroCube, MOSAIC je kjubsat čije dimenzija iznose 30 x 10 x 10 cm. Sastoji se od tri kocke, a biće opremljen kamerama, kao i preciznim sistemom za orijentaciju u prostoru. Za snabdevanje energijom će biti zaduženi sklopivi solarni paneli, a tim srpskih stručnjaka želi produži njegovo vreme boravka u orbiti tako što će izvršiti orbitalno upravljanje.

Lansiranje našeg prvog satelita planirano je za 2025. godinu, a to znači da će Srbija izgubiti svoj prvi "svemirski derbi" ako CroCube uspe da na vreme obezbedi potrebna sredstva.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Nadam se da Željko Mitrović čita ovo. Samo nam njegova genijalnost može pomoći kako bismo lansirali satelit pre Hrvata! Živ nisam da konačno saznam da l je Zemlja ravna ploča ili nije...

Krokodili dolaze

Tigar nikada ne gudi

Djo

Koga briga i ako lansiraju prvi, ali spacex još nije optimalan, tako da sumnjam još i sredstva moraju da odvoje, šta je 130000 evra , 40-49kv stan u centru begiša, smešno....