Naučnike zapanjila najstarija crna rupa koju su do sada otkrili, nije kao druge | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnike zapanjila najstarija crna rupa koju su do sada otkrili, nije kao druge

Crna rupa u središtu galaksije CEERS 1019 je stara više od 13 milijardi godina, a njene karakteristike su zapanjile naučnike.

 Naučnici zapanjeni otkrićem najstarije CEERS 1019 crne rupe Izvor: Pixabay

Naučnici su pomoću Džejms Veb svemirskog teleskopa pronašli najstariju crnu rupu do sada. Do otkrića su došli dok su posmatrali CEERS 1019, drevnu galaksiju koja se formirala oko 570 miliona godina nakon Velikog praska. Međutim, naučnike su zapanjile karakteristike crne rupe u središtu ove galaksije.

Naime, ova crna rupa je "samo" 9 miliona puta teža od našeg Sunca, što je "daleko manje od ostalih crnih rupa koje su postojale u ranom univerzumu, a koje su detektovane pomoću drugih teleskopa", objašnjava NASA u zvaničnom saopštenju. "Ovi giganti obično sadrže preko milijardu solarnih masa, što ih čini lakšim za detekciju jer su značajno svetliji".

Iako se i dalje smatra supermasivnom, crna rupa u središtu CEERS 1019 galaksije je misterija za naučnike, kojima nije jasno kako se tako mala crna rupa formirala u periodu koji je poznat po gigantskim crnim rupama. Ipak, i sama galaksija poseduje neke interesantne karatkeristike.

 CEERS 1019 Izvor: NASA, ESA, CSA, Leah Hustak (STScI)

Kako kaže NASA, CEERS 1019 galaksija je primećena kao niz trostrukih svetlih tačaka, a ne kao jedinstvena formacija u obliku diska poput mnogih drugih galaksija. "Nismo navikli da vidimo toliko strukture na slikama sa ove udaljenosti", kaže Džejhan Kartaltip, naučnica koja je učestvovala u istraživanju.

Utvrđeno je da ova galaksija usisava ogromnu količinu gasa dok istovremeno stvara nove zvezde. "Spajanje galaksija je možda uzrok aktivnosti galaksijine crne rupe, što bi takođe moglo dovesti do povećanog broja formacije zvezda".

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:45
Svemirsko odelo Artemis 3
Izvor: Axiom Space
Izvor: Axiom Space

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA