Pogledajte kako izgleda svemirsko odelo koje će astronauti nositi na Mesecu 2025. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte kako izgleda svemirsko odelo koje će astronauti nositi na Mesecu 2025.

Povratak čovečanstva na Mesec se bliži, a sada je NASA predstavila svemirsko odelo koja će astronauti nositi na površini.

 AxEMU svemirsko odelo NASA astronauti na Mesecu Artemis 3 Izvor: Axiom Space

NASA i privatna svemirska kompanija Axiom Space predstavili su svemirska odela koja će budući astronauti u okviru misije povratka ljudi na Mesec, poznatije kao Artemis misija, nositi na površini Zemljinog satelita.

U septembru prošle godine, NASA je najavila da je odabrala Axiom Space kompaniju da dizajnira i izradi svemirska odela za Artemis astronaute, a sada su u Svemirskom centru Hjuston zajednični predstavili kako će nova odela, nazvana AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit), izgledati.

Važno je napomenuti da odelo predstavljeno na premijeri nema istu boju koju će nositi astronauti tokom boravka na Mesecu. Prikazano rešenje koristi crnu, narandžastu i plavu - boje Axiom Space brenda - dok će astronauti dobiti AxEMU u beloj boji, koja reflektuje sunčevu svetlost.

Novo odelo je napravljeno da izdrži ekstremne uslove tokom produženih misija na južnom polu Meseca u okviru Artemis 3 misije. Ova lokacija je odabrana jer je bogata podzemnim ledom, koji će moći da se eksploatiše za potrebe snabdevanja kiseonikom, vodom, ali i koji se može preraditi u raketno gorivo.

Neverovatno, ali NASA nije unapredila dizajn svojih svemirskih odela još od modela (EMU) koji su dizajnirani za Spejs Šatl, i koji se i dalje koriste za svemirske šetnje. U poređenju sa tim odelima, AxEMU poseduje više šarki, što ovo svemirsko odelo čini mobilnijim i fleksibilnijim, i boljim izborom za operacije na Mesecu.

"Dizajniranjem naprednog svemirskog odela, koje će omogućiti astronautima da bezbedno i efikasno rade na Mesecu, nastavljamo NASA-ino nasleđe", rekao je Majkl Sufredini, predsednik i izvršni direktor kompanije Axiom Space. "Axiom-ovo Artemis 3 svemirsko odelo je spremno da odgovori na kompleksne izazove lunarnog južnog pola i pomogne u razumevanju Meseca u cilju uspostavljanja dugotrajnog boravka".

Artemis 1 misija je, uprkos brojnim odlaganjima, uspešno obavljena. Sledi Artemis 2, koja će sledeće godine poslati astronaute na put oko Meseca, a NASA se nada da će 2025. godine uspeti da lansira Artemis 3, koja će označiti povratak čovečanstva na lunarnu površinu, prvi put od 1972. godine, odnosno Apolo 17 misije.

Pogledajte

02:45
Svemirsko odelo Artemis 3
Izvor: Axiom Space
Izvor: Axiom Space

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igor

Na koji mesec..!??

Lateks gaće

Odlična maketa, ja sam oduševljen!

Haha

Dezen na grudima u fazonu devedesetih, u omaž Kneletu.