Ekskluzivni pogled na Nokia rover koji će NASA lansirati na Mesec | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivni pogled na Nokia rover koji će NASA lansirati na Mesec

Nokia je razvila lunarni rover koji će testirati 4G komunikaciju na površini Meseca.

 Nokia lunarni rover 4G mreža na Mesecu Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Dok svet okreće svoju pažnju ka 5G tehnologiji, Nokia ima drugi pristup, te istražuje potencijal 4G tehnologije u svemiru. Na MWC 2023 sajmu, Nokia je predstavila lunarni rover koji će testirati 4G komunikaciju na Mesecu.

Iako deluje da u poređenju sa 5G, 5.5G, pa čak i pričom o 6G tehnologiji ova vrsta povezivanja gubi na značaju, projekat finske kompanije predstavlja značajan korak u razvoju rešenja koja će biti korisna u budućim svemirskim misijama.

NASA je 2020. godine dodelila kompaniji Nokia ugovor vredan 14,1 milion dolara da napravi prvu 4G LTE mrežu na Mesecu kao deo projekta u kojem su angažovane razne kompanije da razviju tehnologije koje agenciji možda biti korisne u misijama kao što je Artemis.

Nokia rover će ove godine naći na Mesecu u okviru IM-2 misije, koju će u svemir poslati Falcon 9 raketa kompanije SpaceX, a na površinu Zemljinog satelit spustiti Nova-C lender. Nakon sletanja, potrebno je ostvariti komunikaciju između rovera i lendera, a ona će se odvijati na frekvenciji od 1.800 MHz.

Prepreke komunikacije na Mesecu

Jedan od izazova koji Nokia želi da prevaziđe jesu ograničenja pokrivenosti koja ne postoje na Zemlji. Kako je visina lendera, u kome će se nalaziti bazna stanica, samo 4 metra, a Mesec mnogo manji od Zemlje, to znači da će signal dostići horizont mnogo brže, ostavljajući sve iza horizonta u "komunikacionom mraku".

Dodatno, ekstremni uslovi na Mesecu, koji uključuju ekstremno visoke i niske temperature, će testirati izdržljivost opreme.

 Nokia 4G lunarni rover Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako tvrdi glavni istraživač na projektu, Luis Maestro, očekuje se da će misija trajati dve nedelje, u toku koje će se rover udaljiti od lendera na oko kilometar, a zatim nastaviti da se udaljava kako bi se testirao domet, a očekuje se da će oprema kompanije Nokia omogućiti veće brzine prenosa od trenutnih rešenja agencije NASA, odnosno do 50 Mbps kada je brzina preuzimanja u pitanju.

Ipak, kako se lender i rover napajaju solarnom energijom, oprema će se ugasiti tokom lunarne noći, a iako će naučnici pokušati da ponovo stupe u kontakt, ne polažu velike nade da će ista nastaviti da funkcioniše.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Strasno i katastrofa u isto vreme!

Svejeravno

Da da samo ne na nego u koji mesec i na kome mestu na nasoj zemlji .