Poljoprivrednici više neće morati da hakuju traktore | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivrednici više neće morati da hakuju traktore

Nakon dugogodišnje borbe, John Deere je dopustio poljoprivrednicima da sami ili u neovlašćenom servisu popravljaju svoje traktore.

 Zeleni John Deere traktor Izvor: Unsplash

Iako je nesumnjivo da je John Deere jedan od najboljih proizvođača poljoprivrednih mašina na svetu, model poslovanja ove kompanije poslednjih godina je često uziman kao primer ograničavanja mogućnosti kupaca kada je popravka vozila u pitanju. Srećom, čini se da je sada toj praksi došao kraj.

Poljoprivrednici će uskoro imati pravi da preko neovlašćenih servisa ili sami popravljaju svoje John Deere traktore, čime je stavljena tačka na dugogodišnje pravne bitke koje su vođene sa ovim ciljem. Kompanija za proizvodnju poljoprivrednih mašina i Američka federacija poljoprivrednih biroa (AFBF) su potpisale Memorandum o razumevanju u kojem je navedena odgovornost kompanije da obezbedi dijagnostičke alate i softver van zvaničnih ovlašćenih centara za popravke.

Poljoprivrednici su od 2016. godine vodili ljutu bitku protiv proizvođača, odnosno od momenta kada je kompanije promenila licencu kako bi obavezala korisnike da sve popravke koje uključuju ugrađeni softver obavljaju samo ovlašćeni tehničari. Savremeni traktori su, baš kao i automobili, prepuni komplikovane elektronike, a ograničenja koja su nametnuta poljoprivrednicima nisu dobro primljena.

Džo Bajden, predsednik SAD, je u julu 2021. godine doneo izvršnu uredbu u kojoj se ovaj problem posebno pominje. Između ostalog, pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da spreči "nepoštena antikonkurentska ograničenja na neovlašćenu popravku, kao što su ograničenja koja nameću moćni proizvođači koji sprečavaju poljoprivrednike da sami popravljaju sopstvenu opremu". Sada su John Deere i AFBF delovali unapred, pre bilo kakvog federalnog donošenja pravila.

"AFBF sa zadovoljstvom objavljuje ovaj memorandum sa John Deere-om koji se bavi dugotrajnim pitanjem pristupa alatu, informacijama i resursima, dok istovremeno štiti prava intelektualne svojine proizvođača i osigurava bezbednost opreme. Poljoprivrednici moraju imati slobodu da je sami popravljaju, odnosno da biraju gde će se oprema popravljati", rekao je predsednik AFBF, Zipi Duval.

Memorandum o razumevanju utvrđuje obaveze proizvođača, koje uključuju pružanje pristupa dijagnostičkim alatima, priručnicima, demonstracijama usluga proizvoda, obuci i seminarima za poljoprivrednike, a John Deere je na svoj sajtu obećao da će to učiniti do maja ove godine. Memorandum takođe uverava John Deere da će kompanijina intelektualna svojina biti zaštićena.

Ukoliko vas zanima kako zašto je proizvođaču važno da zaštiti svoju intelektualnu svojinu, pročitajte tekst o tome kako su poljoprivrednici hakovali John Deere traktore kako bi ih modifikovali ili popravljali.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA