NASA popravila Artemis 1 raketu, zakazan poslednji test pred lansiranje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA popravila Artemis 1 raketu, zakazan poslednji test pred lansiranje

Autor Ilija Baošić

Test punjenja bi mogao da se desi već 17. septembra.

 NASA popravila Artemis 1 raketu Izvor: NASA / Chad Siwik

NASA je završila kritičnu popravku svoje SLS rakete nove generacije. Inženjeri su u petak zamenili zaptivku koja curi, zbog čega je agencija morala da otkaže svoj poslednji pokušaj lansiranja Artemis 1.

Pre devet dana, iz priključka na jednom od vodova za gorivo do SLS-a je počelo curenje vodonika. Zemaljska posada u svemirskom centru "Kenedi" je tri puta neuspešno pokušavala da reši problem, nakon čega je NASA bila primorana da odustane od lansiranja. Inženjeri su u petak takođe zamenili zaptivku na 4-inčnom odvodu vodonika koji je bio odgovoran za curenje tokom ranijeg pokušaja lansiranja 29. avgusta.

Sa novim zaptivačima, NASA planira da sprovede test punjenja goriva kako bi potvrdila da rade kako je predviđeno. Agencija se nada da će uspešno završiti test već 17. septemra. "Ova demonstracija će omogućiti inženjerima da provere nove zaptivke u superhladnim uslovima, kakvi se očekuju na dan lansiranja, pre nego što se pređe na sledeći pokušaj lansiranja", saopštila je NASA.

NASA je prošle nedelje saopštila da cilja 23. septembar za još jedan pokušaj slanja Artemis 1 u svemir, uz 27. septembar kao rezervu. Da li će se sve ići po plani isključivo zavisi od testa punjenja goriva sledeće nedelje i odluke američkih svemirskih snaga. Svemirske snage su ranije odobrile agenciji produženje roka od 20 dana, a NASA je sada podnela zahtev za još jedno odlaganje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA