Kako se baca đubre na Međunarodnoj svemirskoj stanici (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se baca đubre na Međunarodnoj svemirskoj stanici (VIDEO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li ste se ikada zapitali kako se baca đubre u svemiru? Evo odgovora!

 djubre na medjunarodnoj svemirskoj stanici.jpg Izvor: YouTube/Nanoracks

Objavljen je video koji pokazuje kako se baca đubre na Međunarodnoj svemirskoj stanici, i mnogi su iznenađeni jer do sada nisu ni znali da je to aktivnost koja se obavlja jednom u nekoliko meseci. Kompanija Nanoracks iz Hjustona u Teksasu predstavila je novu tehnologiju koja omogućava ekipi Međunarodne svemirske stanice (ISS) da lako i brzo baci smeće! Do sada, astronauti su morali da mesecima prikupljaju đubre, a potom da čekaju da stigne posebna teretna letelica koja bi ga odnela. Astronauti nedeljno popune dve veće kante za odlaganje smeća, ili do 2.500 kilograma đubreta godišnje!

Kako se baca đubre na Međunarodnoj svemirskoj stanici?

Kompanija koja je napravila novi sistem za bacanje đubreta u svemiru navodi da je "caka" u tome što se smeće, naizgled, odlaže napolju. Uz Međunarodnu svemirsku stanicu je prikačen mali kontejner, odvojen vazdušnom komorom pod pritiskom. Kapacitet je do 300 kilograma, a kada se popuni, pritisak popušta, kontejner se odvaja i izbacuje kesu. Đubre potom lebdi dalje ka Zemlji gde će sagoreti pri ulasku u atmosferu, a kontejner se vraća po novu rundu.

Đubre na Međunarodnoj svemirskoj stanici je dugoročni izazov, a o njemu se gotovo nikada ne govori javno. Stručnjaci smatraju da je pred čovečanstvom vreme kada će se sve više razmišljati o životu i radu u svemiru, i teme kao što je odlaganje otpada postaće od vitalne važnosti.

"Ovaj test je pokazao da postoji budućnost za odlaganje otpada u svemiru. Dodatno, sada smo sigurni i da ISS može da služi kao komercijalno polje za testiranje koje nam daje mogućnost da se bolje pripremimo za naredne faze putovanja na destinacije u niskoj orbiti", rekla je dr Amela Vilson iz te kompanije.

Pogledajte!

Kako se na Međunarodnoj svemirskoj stanici baca đubre
Izvor: YouTube/Nanoracks

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djuradj

Ako ljudi mastave s bacanjem šita u orbitu, može da se dogodi ostvari Kesslerov sindrom. Tim bi se otežale buduće svemirske misije zbog pojasa raznih objekata, koje bi primsidaru pravile još takvih obejakta.

beogradska seljačina

niko se od ovih državnih milijardera ne gura da izadje iz orbite ni na vikend, a šatro će Mars da kolonizuju Aspergerovi sindromaši i ekološki autisti.

LoLa

Pokupi đubre i izbaci napolje negde... Vrlo inventivno... A ovamo s..u o reciklaži non stop...