NASA izgubila, pa povratila komunikaciju sa novim satelitom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA izgubila, pa povratila komunikaciju sa novim satelitom

Autor Ilija Baošić

Agencija je objavila da je došlo do prekida komunikacije sa CAPSTONE satelitom.

 NASA povratila komunikaciju sa CAPSTONE satelitom Izvor: Illustration by NASA/Daniel Rutter

NASA je izgubila kontakt sa svojim CAPSTONE satelitom koji je napustio Zemljinu orbitu 4. jula. CAPSTONE, kockasti satelit koji teži 25 kg, se uputio prema Mesecu u sklopu plana svemirske agencije da vrati ljude na površinu meseca nakon više od 50 godina.

Objavljeno je da je mali satelit je prestao da komunicira sa inženjerima 4. jula, nakon što je napustio Zemljinu orbitu. Portparol agencije je rekao da tim ima čvrste informacije o putanji kojom se CAPSTONE kreće i da pokušavaju da ponovo uspostave kontakt sa satelitom.

Možda će vas zanimati

"Ako je potrebno, misija ima dovoljno goriva da nekoliko dana odloži početni manevar korekcije putanje nakon razdvajanja", rekao je portparol.

Na sreću, NASA, Advanced Space, kompanija koja upravlja satelitom, i Terran Orbital, kompanija koja je napravila satelit, su u sredu objavili da je komunikacija ponovo uspostavljena.

Nije jasno zašto je došlo do problema u komunikaciji, kao ni šta je tačno preduzeto da se problem reši. "Dodatne informacije će uskoro biti objavljene", rekla je NASA.

CAPSTONE je šest dana razvijao brzinu u orbiti, nakon čega se uputio ka Mesecu. Plan je da satelit uđe u orbitu Meseca 13. novembra, služeći kao test za NASA misiju nazvanu Artemis. Ovom misijom NASA planira da instalira svemirsku stanicu, nazvanu "Lunarna kapija", u orbiti Meseca, koja će služiti kao stalna plutajuća baza za posetioce Meseca.

Misija Artemis 1 je planirana da započne između 23. avgusta i 6. septembra, postavljanjem bespilotnog Orion modula, koji će kružiti oko Meseca i pružati podatke o tome kako bi putovanje moglo da utiče na ljudsko telo. Nakon toga, četiri astronauta će poleteti na lunarni satelit, a NASA planira da u nekom momentu nakon 2025. godine vrati ljude na Mesec.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naravno

Treba neko da obavesti NASU da su Rusi i Kinezi isključili neke dugmiće da ne bi mogli da prate sve kao do sada