TRKA DRONOVA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Prepušten sam sebi, roj letelica pronalazi cilj | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRKA DRONOVA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Prepušten sam sebi, roj letelica pronalazi cilj

Ovi dronovi uradili su ovako nešto prvi put na svetu!

 Dron u letu Izvor: Smart Life/ Pexels/ Pok Rie

Imate priliku da vidite jedno od impresivnih inženjerskih dostignuća, koja nas u modernom dobu sve češće iznenađuju.

Ako izuzmemo krugove vojne industrije (ko zna šta li se tamo kuva), naterati grupu dronova da se savršeno koordiniše, izbegava prepreke, detektuje cilj, a da se pritom međusobno ne sudaraju, nije čan ni naizgled lak zadatak.

Možda će vas zanimati

Eksperimenti ovog tipa mahom se obavljaju u strogo kontrolisanim okruženjima i sa jasno zacrtanom putanjom kreiranom algoritmima i uz nadzor stručnjaka za ovaj tip robotike.

Studenti sa Univerziteta kineske provincije Džeđang otišli su korak dalje, čim smo ovde i nakon ovakvog uvoda, zar ne?! ;)

Razvili su algoritam koji omogućava roju od 10 dronova veličine dlana da potpuno samostalno projuri kroz bambusovu šumu, korigujući usput svoje kretanje pred preprekama u roku od samo nekoliko milisekundi. Navigacija se ne oslanja na GPS sistem, tako da su pogodni za korišćenje u predelima gde je signal slab. Uz snalaženje u prirodi, kôd je testiran i za praćenje jedne osobe.

Četiri drona, iz četiri različita ugla uspela su da drže metu na radaru čak i kada bi ona na kratko umakla iz vidnog polja.

Ovakav sistem mogao bi u budućnosti da asistira prilikom prirodnih nepogoda, kada je neophodno sa bezbedne udaljenosti osmotriti potencijalno opasan teren i locirati ugrožene. Više dronova to će svakako brže obaviti od jednog. O mogućim zloupotrebama, na koje su upozorili neki stručnjaci nakon gledanja ovog videa sada nećemo govoriti, jer sve što je dobro uvek na neki način može biti i zloupotrebljeno, ali se nadamo da tako neće biti…

Kako se vama čini ova "trka dronova"?

Roj dronova leti zajedno sinhronizovano (VIDEO)
Izvor: Fei Gao

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA