PRVO PRAVO LETEĆE VOZILO DOBILO ZELENO SVETLO: S puta u oblake za manje od tri minuta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVO PRAVO LETEĆE VOZILO DOBILO ZELENO SVETLO: S puta u oblake za manje od tri minuta

Futuristički model je nedavno dobilo zeleno svetlo od regulatornih tela – nakon 70 sati test-letova stiglo je odobrenje od slovačkog Ministarstva za saobraćaj, pa zahvaljujući tome može da leti u svim zemljama članicama Evropske unije.

 Air Car Izvor: Smart Life/ Klein Vision

Viđali smo ih na televiziji – u Nindža kornjačama, filmu Povratak u budućnost, u Hari Poteruprava leteća vozila, s točkovima i volanom, su do skoro bila samo deo mašte, ali se to sada menja.

Kompanija Klein Vision je razvila pravo vozilo koje može da poleti, baš kao u pomenutim filmovima – dobilo je jednostavno ime – Air Car, a iz automobila prelazi u letelicu za manje od tri minuta.

Možda će vas zanimati

Futuristički model je nedavno dobilo zeleno svetlo od regulatornih tela – nakon 70 sati test-letova stiglo je odobrenje od slovačkog Ministarstva za saobraćaj, pa zahvaljujući tome može da leti u svim zemljama članicama Evropske unije.

Tako je Air Car postao prava letelica – a prizor bi sigurno mogao da zbuni građane, jer izgleda kao običan automobil koji leti – srećom, tu su krila, pa ne deluje kao da automobilom upravlja neka tajanstvena sila.

Hibridno vozilo je poletelo i sletelo više od 200 puta, a usput je zadovoljilo sve sigurnosne standarde Evropske vazduhoplovne agencije. Letelica je pokazala neverovatnu stabilnost tokom letova, a uspela je i da poleti i sleti bez pomoći pilota. „Vozač“ je ipak bio prisutan, ali nije dirao upravljač.

Profesor Stefan Klein je sa svojim timom na Air Car automobilu radio preko trideset godina, a do sada su se pojavili različiti prototipi. Model koji je dobio dozvolu poznat je kao Prototype 1, a koristi fosilna goriva i ima BMW motor. Može da se vine do visine od oko 2,5 kilometara i da leti brzinom od oko 190 kilometara na sat.

Ima dva sedišta, a iz sportskog vozila u letelicu prelazi za dva minuta i 15 sekundi. Finalni test-let je potrajao 35 minuta, a nakon što je bezbedno sleteo, uvukao je krila nakon jednostavnog pritiska na taster, te normalno nastavio s vožnjom.

Air Car leteće vozilo
Izvor: Smart Life/ Klain Vision

Vozačima će za upravljanje ovim automobilom pored vozačke biti potrebna i pilotska dozvola, a snimci test letova izgledaju kao fotomontaža, ili neki CGI trik. Ipak se radi o stvarnosti. Čini se da je budućnost blizu, a s njom i vozila koja s autoputa poleću u oblake.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sabe

Mitrovicu, ti li si?