EVROPSKA UNIJA TESTIRA AUTONOMNE DRONOVE ZA JAVNE USLUGE: Letelice za hitne slučajeve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPSKA UNIJA TESTIRA AUTONOMNE DRONOVE ZA JAVNE USLUGE: Letelice za hitne slučajeve

Osim u Poljskoj, letovi će biti testirani i u Češkoj, Velikoj Britaniji i Španiji, a kako bi autonomni dronovi postali deo evropskog vazdušnog prostora.

Dronovi su sve češća pojava, pa je logično da počnu da se koriste i od stane javnih službi širom sveta – Evropska Unija se sprema da ove letelice upregne za automatsko prikupljanje podataka, te druge situacije koje su inače ugrožene gradskim gužvama.

Probne letove će sprovoditi Dronehub, koji je razvio drone -in-a-box sistem za automatizovano prikupljanje podataka, dobavljač opreme i senzora za dronove Honeywell i kompanija Altitude Angel koja proizvodi softver za ove letelice.

Možda će vas zanimati

Oko 160 probnih letova će biti izvedeno u poljskom gradu Žešov, a testiraće se tri situacije u kojima će dronovi moći da se koriste.

Prva situacija podrazumeva nadgledanje mesta nesreća iz vazduha, druga letelice zadužene za fotogrametrijske fotografije za javne ustanove, a treća prevoz automatizovanih defibrilatora koji se koriste u situacijama koje su opasne po život.

Tokom testiranja bi trebalo da se utvrdi kako dronovi reaguju na promene vremenskih uslova, a kako bi se unapredili sistemi potrebni za bržu implementaciju i razvoj vazdušnog saobraćaja. To znači da će se hardver i softver prilagoditi gradskim uslovima i potrebama javnih službi.

Osim u Poljskoj, letovi će biti testirani i u Češkoj, Velikoj Britaniji i Španiji, a kako bi autonomni dronovi postali deo evropskog vazdušnog prostora. Projekat je poneo ime Uspace4UAM, a cilj je da se pokažu tehnologije autonomnih dronova koje mogu da se koriste u gradovima za poboljšanje sigurnosti i pomoć sigurnosnim službama u upravljanju hitnim situacijama. Uspace4UAM (U-prostor za UAM) se završava u decembru 2022. godine.

U-space SESAR R&D
Izvor: Smart Life/ @SESAR

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Siniša NS

Ukratko: kad vam STVARNO bude potrebna medicinska pomoć oni će umesto lekara da vam pošalju dron! Kakav napredak...