NOVI OVERTURE SUPERSONIČNI AVION U BROJKAMA: Koliko brzo će leteti, šta će trošiti kao gorivo i koliko će koštati | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI OVERTURE SUPERSONIČNI AVION U BROJKAMA: Koliko brzo će leteti, šta će trošiti kao gorivo i koliko će koštati

Za samo nekoliko godina prvih 15 supersoničnih aviona leteće ka različitim destinacijama.

  Izvor: SmartLife / BOOM

Kompanija United iz SAD planira da do 2029. godine u saobraćaj uvede supersonične letelice, koje će leteti od 1.060 do čak 1.805 kilometara na čas tj. 1,7 maha.

Za United kompaniju 15 supersoničnih aviona izradiće kompanija Boom iz američke države Denver, a prosečna cena letelice trebalo bi da bude najmanje 200 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Prema nekim analitičarima cena aviona i troškovi projektovanja i ulaganja u ceo novi ekosistem uticaće na to da karta bude drastično skuplja od sadašnjih cena najskupljih karata, iako United nije objavio očekivanu cenu karte.

S druge strane United smatra da će, za razliku od Concorde supersoničnih aviona, Overture biti isplativ i to čak i sa cenom karte u visini premijum biznis klase sadašnjih letova.

Prema sadašnjim podacima Overture bi leteo prvo na destinaciji London-Njujork u trajanju od tri i po sata ili od Los Anđelesa do Seula za sedam i Vašingtona do Pariza za četiri sata, a kasnije i na drugim rutama. Overture bi, ako se ispoštuju objavljene specifikacije i dalje bio sporiji od Concorde aviona, koji je leteo brzinom od 2.180 kilometara na čas tj. 2,04 maha.

Tri uslova za poletanje

Overture će morati da ispuni tri izuzetno važna uslova da bi uopšte ispunio uslove za poletanje: da bude bezbedan i da stvara minimalan nivo buke i zagađenja.

Bezbednost će biti ispitana detaljnim i rigoroznim testiranjima, koja će izvršiti odgovorne agencije i regulatorna tela. Što se zvuka i zagađenja tiče - tu će se dokazati kompanija Boom iz Denvera. Nivo buke tj. smanjenje buke će biti pravi izazov i za avio kompaniju i za kompaniju proizvođača, jer se tokom probijanja zvučnog zida i letovima pri tako velikim brzinama stvaraju zvučni “efekti“, koji se na zemlji čuju kao jake eksplozije. Zbog toga se letovi obavljaju ograničenom brzinom dok se avion ne nađe iznad okeana, gde nema ljudi, pa se postiže njegova najveća brzina.

Prema prvim objavljenim podacima kompanije Boom - Overture neće biti bučniji od običnog aviona tokom uzletanja, leta iznad naseljenih mesta i sletanja. Takođe, očekuje se da nivo buke bude smanjen i uopšte, tokom celog leta, jer će kompaniji Boom kompanija Concorde pomoći na ovom polju svojim dosadašnjim iskustvom i istraživanjima.

Pogledajte koncept Overture spolja i iznutra na slikama:

Novi tip biogoriva od životinjskih masnoća

Za supersonične letove potrebno je više snage, više energije, a samim tim i - više goriva, a to je sledeći veliki problem, koji mora da bude rešen!

Plan Boom kompanije je da Overture pripada potpuno održivom tipu avijacije - sustainable aviation fuel (Saf). Zamisao je da se moderan novi tip biodizela, koji će koristiti Overture, bude napravljen od otpadnih životinjskih masti dobijenih sa farmi širom SAD, a kasnije i sveta. Ukoliko se Overture dokaže kao održiv tip putovanja i zaista bude zagađivao manje planetu izvori ovakvog goriva će morati da budu traženi i izvan SAD, širom sveta, pa i na posebnim farmama napravljenim samo u ovu svrhu.

Kompanija Boom planira da za proizvodnju biodizela koristi obnovljivu energiju - eolsku (energiju vetra) i solarnu (sunčevu energiju) gde god je to moguće, kao i da se pomogne svima, koji žele da svoj proizvodni proces učine održivim. Ukoliko testovi aviona prođu kako treba, United će proizvodnju goriva spremiti daleko pre prvih komercijalnih letova u saradnji sa stručnjacima iz oblasti održive energije i zaštite životne sredine.

Overture supersonični avion u brojkama

Komercijalizacija očekuje se do 2025. godine i prvi test let već 2026. godine. Prvi putnici trebalo bi da lete Overture avionom na relaciji London-Njujork početkom 2029. godine.

Overture će leteti sa najmanje 65, a najviše 88 putnika na visini od 60.000 stopa (oko 18.300 kilometara iznad tla). Dužina aviona je 205 stopa (62,5 metara).

Novi supersonični avion trebalo bi da bude karbonski neutralan, domet mu je 4.888 milja po jednom točenju goriva (7.870 kilometara), a brzina letenja do 1,7 maha. Overture je moguće koristiti na više od 500 ruta širom sveta.

Neslavna supersonična prošlost

Concorde avion uveden je u komercijalnu upotrebu sedamdesetih godina prošlog veka i nikad nije izašao iz neisplative zove. British Airways i AirFrance su penzionisale Concorde 2003. godine nakon nesreće prilikom poletanja.

Concorde je nudio karte drastično skuplje od karata uobičajenih avio letova (čak i do 10.000 dolara), a putovanje iako duplo kraće bilo je pravi izazov za organizaciju i za aerodrome i za putnike.

Šta vi mislite o supersoničnim letovima?

Supersonični avion Overture United Boom VIDEO
Izvor: Boom Supersonic

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoki Zorule

Ovo nije napredak nego nazadak. Nisu prestigli Konkord u brzini, vec su cak podbacili, pa ce to umotati u pricu o: buci, ekologiji i sta ti znam cemu sve ne. Putnici koji koriste takve avione zele brzinu, sto jeste glavna poenta tih aviona. Jako mi se gade ovakvi namerni promasaji uz oblande ulepsavanja. 🙄