"IBM" pravi čip za veštačku inteligenciju koji radi kao ljudski mozak | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"IBM" pravi čip za veštačku inteligenciju koji radi kao ljudski mozak

Kompanija IBM pravi AI čip nalik ljudskom mozgu, za koji se nada da će biti energetski efikasniji.

 ibm ai cip 2.png Izvor: YouTube/TechTechPotato

Prototip čipa "nalik mozgu" mogao bi veštačku inteligenciju da učini energetski efikasnijom, saopštila je kompanija "IBM" koja ga razvija.

Otkad je veštačka inteligencija na intenzivnom stepenu razvoja, postoji zabrinutost zbog emisija iz skladišta u kojima su računari koji pokreću AI sisteme. "IBM" navodi da bi ovaj prototip AI čipa mogao da bude efikasniji u energetskom smislu, naročito u pametnim telefonima.

Efikasnost se zasniva na komponentama koje funkcionišu na sličan način kao ljudski mozak.

"U poređenju sa tradicionalnim računarima, ljudski mozak ima sposobnost da postigne izuzetan performans, a troši vrlo malo energije. Izvanredna energetska efikasnost bi značila da se kompleksnije i obimnije operacije obavljaju u režimu nižeg trošenja energije baterije," rekao je Tanos Vasilopulos, naučnik iz "IBM" laboratorije u Cirihu.

On dodaje da bi ovakvi čipovi mogli da budu od koristi i za "cloud" tehnologiju i omoguće smanjenje utrošene energije i ugljeničnog otiska.

Većina čipova je digitalna, što znači da informacije skladišti kao jedinice i nule (1 i 0). Ali novi čipovi koriste komponente koje se nazivaju memristori (rezistori memorije) koji su analogni. Poređenja radi, digitalni čip je kao prekidač za svetlo, a analogni kao prigušivač.

 ibm cip za masinsko ucenje Izvor: YouTube/TechTechPotato

Ljudski mozak je analogni, i memristori funkcionišu na sličan način kao sinapse u mozgu.

"U pitanju je tehnologija inspirisana prirodom, koja oponaša način na koji mozak funkcioniše. Memristor može da se seti svoje električne istorije, a povezani memristori mogu da formiraju mrežu koja liči na biološki mozak", rekao je profesor Ferante Neri sa Univerziteta u Sariju.

On je bio oprezno optimističan po pitanju razvoja ovakvog računara. Postojao bi čitav niz izazova, uključujući i cene materijala i poteškoće u proizvodnji.

"IBM" se nada da će AI čipovi u pametnim telefonima i automobilima u budućnosti biti efikasniji, uz duže trajanje baterije i nove primene. Nije u pitanju samo energetska efikasnost, već i trošenje vode jer veliki sistemi za podatke zahtevaju i kompleksnije sisteme za rashlađivanje.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:44
ChatGPT
Izvor: MONDO/ Mirela Ljumić
Izvor: MONDO/ Mirela Ljumić

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

A, kako radi ljudski mozak? Imam samo jedno pitanjce za sve njih. Odakle nadire/ dolazi misao? Eee, sta je sve marketing...

Nik

Veštačka inteligencija kod nas radi punom parom već godinama, i to ekonomično, na sendvič..

sasa

za neupucene koji strahuju od terminator/skynet scenarija: ovo je tzv ASIC koji radi na principu aproksimacije 32bit FPU i tako postize neverovatnu brzinu za AI operacije (kojima nije potrebna preciznost kao CPU ili GPU). Samim tim, ostvaruje i ogromnu ustedu u potrosnji energije i efikasnosti instrukcija/wat. Nista preterano spektakularno niti revolucionarno, ali ce da omoguci da se treniraju modeli na mnogo slabijem hardveru nego sada, sto znaci da ce biti mnogo vise hobi/amaterskih projekata u oblasti AI, a komercijalni ce postati jeftiniji.