Najbržu mobilnu mrežu u Srbiji pokreće i 2.000 solarnih panela | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbržu mobilnu mrežu u Srbiji pokreće i 2.000 solarnih panela

Autor Marko Čavić Izvor Promo

Srpska mobilna mreža koja voli planetu!

 A1 mreža pokreće 2000 solarnih panela.jpg Izvor: A1 Srbija

U želji da doprinese smanjenju karbonskog otiska korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, kompanija A1 Srbija postavila je 2.000 solarnih panela i time postala prva telekomunikaciona kompanija na tržištu Srbije čija se mrežna infrastruktura oslanja na ovu tehnologiju.

Održivost, uz kvalitet A1 mreže koja je već drugu godinu zaredom proglašena za najbržu mobilnu mrežu u Srbiji (o čemu je SmartLife detaljno pisao), biće imperativ za održavanje vrhunskog korisničkog iskustva i očuvanja životne sredine.

"Kao operator koji je okrenut budućnosti i težnji da svet učinimo boljim mestom, postavili smo sebi novi parametar kvaliteta naše infrastrukture - održivost. Želimo da izgradimo održivu mrežu čiji kvalitet ne čine samo brzina pristupa internetu, pouzdanost i pokrivenost, već i pažljivo korišćenje prirodnih resursa i uticaj na životnu sredinu. Izgradili smo prvih 2.000 solarnih panela, ali to je tek početak. Jer za nas biti najbolji u nečemu, znači i biti odgovoran prema prirodi", izjavio je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Usmerenost na održivi razvoj deo je šire ESG strategije usvojene na nivou cele A1 Telekom Austrija Grupe, a odnose se na postizanje karbonske neutralnosti kroz smanjenje karbonskog otiska i postepeni prelazak na obnovljive izvore energije do kraja 2030. godine. Dodatno, cilj je povećanje energetske efikasnosti za 80% u odnosu na 2019. godinu.

"Na 1.000 lokacija gde su naše bazne stanice, koristimo energiju iz obnovljivih izvora, što je smanjilo emisiju CO2 za 19% u 2021. godini, a sad idemo korak dalje i radimo na postavljanju solarnih panela. Trenutno smo stigli do brojke od 2.000, a plan je da do kraja 2023. imamo više od 5.000 solarnih panela. Takođe, planiramo i postavljanje solarnih panela na naš Data Centar u Kragujevcu, jer radio bazne stanice i data centri imaju najveći uticaj na ukupnu potrošnju električne energije", istakao je Nenad Zeljković, glavni direktor za tehniku A1 Srbija i A1 Slovenija.

Kontinuirano investiranje u mrežnu infrastrukturu jeste strateško opredeljenje kompanije A1 Srbija, što potvrđuju i podaci kompanije Ookla, globalnog lidera u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija i tvorca aplikacije SpeedTest.

U narednom periodu kompanija nastavlja sa unapređenjenima infrastrukture i priprema se za nove tehnologije koje dolaze, vodeći pri tom računa o tome da A1 mreža dugoročno bude energetski efikasna.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LL

To sto smo jedini u Evropi koji jos nisu uveli 5G, nikom nista.

Darko

@LL A koji crni 5g? Restartujem svaka 3 dana modem da bi mi televizija radila kako treba, nece da prebacuje kanale. I ovaj 4g radi kao dedina k.... .

Dragan

Panele su stavili zbog mogucih restrikcija.Kakva ekologija