EU tokom leta našla olakšanje za uvoz gasa iz Rusije i uštedela desetine milijardi evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU tokom leta našla olakšanje za uvoz gasa iz Rusije i uštedela desetine milijardi evra

Autor Marko Čavić

Zahvaljujući solarnoj energiji EU je ovog leta uštedela 29 milijardi evra.

  Izvor: SmartLife / CATL

Rekordna proizvodnja energije iz solarnih elektrana omogućila je Evropskoj uniji da ovog leta, usred energetske krize, izbegne uvoz 20 milijardi kubnih metara gasa čija je trenutna vrednost 29 milijardi evra.

Evropa se trenutno suočava sa energetskom krizom ogromnih razmera: zbog smanjenih zaliha fosilnih goriva cene struje beleže ozbiljan porast, a suša je širom kontinenta ograničila proizvodnju električne energije u hidrocentralama. Povrh toga, u Francuskoj su čak 32 nuklearne elektrane privremeno zatvorene - što je više od polovine. U ovako teškim uslovima delimično olakšanje pružila je solarna energija.

Zahvaljujući solarnim elektranama, zemlje Evropske unije su od maja do avgusta izbegle uvoz 20 milijardi kubnih metara gasa (uglavnom iz Rusije), procenjuje nezavisni istraživački centar Ember. Tako su, po trenutnim cenama ovog energenta, uštedele 29 milijardi evra. Od toga su novi kapaciteti, priključeni na elektromrežu od 2021. godine, smanjili troškove za uvoz gasa za 6 milijardi evra, objavila je Klima101.

Naime, ovog leta su solarne elektrane generisale rekordne količine električne energije. Sa 99,4 TWh, koliko su proizvele u protekla četiri meseca, dostigle su udeo od 12% u proizvodnji struje u Evropskoj uniji. To je skok sa prošlogodišnjih 77,7 TWh i 9% u istom vremenskom intervalu. "Solarna energija donosi preko potrebno olakšanje Evropi koja je poljuljana gasnom krizom. Ulaganje u solarne kapacitete se isplatilo. Svaki teravat-čas solarne električne energije pomogao je da se smanji potrošnja gasa i uštedeo milijarde evropskim građanima", kazao je analitičar iz Embera, Pavel Čižak.

Pogledajte neka od rešenja solarnih panela za kuće i industriju:

Inače, solar je na nivou EU, u periodu iza nas, izjednačio udeo u energetskom miksu sa vetrom (12%), približio se uglju (16%) i prestigao hidro (11%). Kada je reč o pojedinačnim državama, stanje je najsunčanije u Holandiji, Nemačkoj i Španiji sa udelom solarnih elektrana u proizvodnji od 23%, 19% i 17%. Solar je rekordne procente ostvario u 18 od 27 članica Evropske unije.

Skok u generisanju solarne električne energije rezultat je ubrzane energetske tranzicije EU i pokazatelj je da se akumulacija kapaciteta isplati - zajednica je bila konzistentna sa uvećanjem solarnih elektrana od 15% u poređenju sa godinom ranije. Po statistici iz 2021, Evropska unija raspolaže solarnim elektranama snage 162 GW, što je za skoro 60 GW više nego 2018.

Leto 2022. jasno ukazuje na važnost solarne energije u Evropi. Uprkos tome što su poslednje vesti pozitivne, Ember naglašava da EU u ovoj deceniji treba da napravi još veći napredak kroz smanjenje barijera na polju izdavanja dozvola, povećanje investicija i ubrzanje projekata.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Obrad

Solarna energija je neisplativa ako moraš ceo sistem sam da platiš. Ljudi se zanose da treba samo jednom da platiš i posle je sve džabe...aha a održavanje nakon isteka garancije? Paneli su dobri za led rasvetu i sitne potrošače u slučaju da nestane struje na par dana. Što se tiče ove vesti uštedeli su 29 milijardi po trenutnim cenama gasa za koju su sami krivi. Realno nisu uštedeli ništa jer paneli isplaćuju sami sebe za 10-15 godina.

beogradska seljačina

A na zimu 3 jorgana i grejanje na golubove. Velika trka među jako zabrinutim političarima - ko će bolje da istrguje tuđim parama...

Miki

Cutava demagogija globalista. EU je kolareralna steta. Namacka ide u totalnu deindustrijalizaciju. Generacije stvarale i nekoliko bolesnih tehnokrata unistavaju sve.