PRVE SLIKE CRNE RUPE: Četiri miliona puta masivnija od Sunca i predivna, ali bezopasna | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVE SLIKE CRNE RUPE: Četiri miliona puta masivnija od Sunca i predivna, ali bezopasna

Iako crnu rupu okružuje veo misterije, prevashodno zbog slabog znanja laika, iako moćna i neistražena, ova je bezopasna za nas najviše iz jednog razloga.

 Crna rupa Saggitarius A slike 5.jpg Izvor: EHT Collaboration

Naučnici su po prvi put uspeli da fotografišu ogromnu crnu rupu koja se nalazi usred naše galaksije - Mlečnog puta.

Poznat kao Saggitarius A* (Strelac A*), masa ove crne rupe je više od četiri miliona puta veća od mase sunca.

Možda će vas zanimati

Kako je preneo BBC, usred slike se nalazi tamni deo i to je mesto u kom se rupa nalazi, a okružena je svetlom koje dolazi od jako zagrejanih gasova čije kretanje ubrzava ogromna gravitaciona sila.

Poređenja radi, prsten je otprilike veličine Merkurove orbite oko naše zvezde, odnosno putanje koju Merkur pređe krećući se oko Sunca, a to je otprilike 60 miliona kilometara.

Srećom, smatraju naučnici, ovo čudoviše od crne rupe je mnogo udaljeno od nas, oko 26.000 do 27.000 svetlosnih godina i ne postoji mogućnost da nas ugrozi.

Fotografiju, koju je objavila Event Horizon Telescope Collaboration, napravilo je osam sinhronizovanih radio-teleskopa širom sveta. Opisujući sliku iz Evropske južne opservatorije (ESO) naveli su da: "Iako ne možemo da vidimo samu crnu rupu, jer je potpuno tamna, užareni gas oko nje otkriva o čemu se radi: to je tamno centralno područje - nazvano senka - okruženo svetlom prstenastom strukturom".

"Slika je dugoočekivani pogled na masivni objekat koji se nalazi u samom centru naše galaksije. Naučnici su ranije videli zvezde kako kruže oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u centru Mlečnog puta. Ovo snažno sugeriše da je ovaj objekat - poznat kao Strelac (Saggitarius) A* zaista crna rupa, a objavljena slika pruža prvi direktni vizuelni dokaz o tome", stoji u saopštenju ESO.

Šta su crne rupe

Crne rupe su oblasti u svemiru u kojima je gravitacija toliko jaka da čak ni svetlost ne može da pobegne njenom privlačenju.

Postoji nekoliko vrsta crnih rupa.

Jedna nastaje kada "umre" masivna stara zvezda. Smatra se da su crne rupe druge vrste pritajene u centrima galaksija. Takva tamna tela ogromne mase obrazovana su od materijala koji po količini odgovara milionima zvezda.

Postoje i male crne rupe, veličine glave čiode, koje nastaju sabijanjem relativno velike mase u neverovatno malu zapreminu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Podseća na braon rupu