SVETSKO PRVENSTVO U KATARU 2022: Evo kako izgledaju klimatizovani otvoreni stadioni budućnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU 2022: Evo kako izgledaju klimatizovani otvoreni stadioni budućnosti

Kada sudijski zvižduk označi početak Svetskog prvenstva 21. novembra ove godine u 19h, uprkos prosečnoj temperaturi od 35 stepeni, na otvorenom Al Janoub stadionu će temperatura iznositi prijatnih 21 stepen.

 Al Janoub stadion u Dohi Izvor: Shutterstock/Colin McPhedran

Katar je država smeštena na malo poluostrvo u Persijskom zalivu i poznata je po visokim pustinjskim temperaturama koje lepo prelaze 40 stepeni celzijusove skale tokom letnjih meseci. Iako će ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu trajati od 21. novembra do 18. decembra, temperature koje se očekuju će i dalje biti preko 30 stepeni, čak i u večernjim satima.

Da bi se izborili sa visokim temperaturama, Katar je dizajnirao energetski efikasni sistem hlađenja koji omogućava klimatizaciju otvorenih stadiona čak i kada temperature prelaze četrdeseti podeok termometra. 

Možda će vas zanimati

Svetsko prvenstvo je namerno pomereno na novembar i decembar, kako bi se izbegle ekstremne temperature, karakteristične za Dohu u letnjim mesecima. Međutim domaćin je insistirao da se prvenstvo igra na stadionima otvorenog tipa, koji će se kasnije moći koristiti cele godine i nakon završetka prvenstva.

Mikro-klimatski balon

Čuveni Al Janoub stadion ima 40.000 sedišta i napravljen je tako da podseća na jedro tradicionalnog drvenog brodića. On je otvoren u maju prošle godine i prvi je svog tipa koji predstavlja novi sistem hlađenja. Saud Abdul-Gani, profesor mašinstva sa Katar univerziteta, prvi čovek iza ovog projekta rekao je da je sistem napravljen tako da kreira mikro-klimatski balon.

Ovaj stadion je prvi od sedam novih koji će biti spremni za Svetsko prvenstvo, dok će osmi biti Kalifa internacionalni stadion, koji je renoviran i otvoren 2017. godine.

Ceo sistem hlađenja se sastoji od velikog broja otvora prečnika fudbalske lopte, koji uduvavaju hladan vazduh malo iznad površine stadiona, dok mali, ugaoni otvori ispod sedišta omogućavaju da publika uživa na 24-26 stepeni. Oko stadiona se nalaze senzori koji vode računa o različitim zonama stadiona i podešavaju protok iz centralne kontrolne sobe, kako bi sve bilo po planu.

Razvoj ekonomije i energetske efikasnosti

Svetsko prvenstvo u fudbalu je deo nacionalnog razvojnog plana Dohe i ima za cilj diverzifikaciju energetske ekonomije i projektovanje Katara na svetsku sportsku scenu. Komitet zadužen za organizaciju Svetskog kupa u Kataru su izjavili da je ova država izdvojila između 6,5 i 7 milijardi dolara za sve stadione i trenažne terene.

Menadžer projekta Al Janub stadiona kaže da je sistem hlađenja povećao cenu izgradnje dva do tri puta, na oko 6.000-7.000 dolara po sedištu, sugerišući da je cena stadiona oko 280 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Ono što je interesantno je da su zvaničnici izjavili da će ovo Svetsko prvenstvo u Kataru imati najmanju stopu emisije štetnih gasova od svih prvenstava do sad. Jedan od razloga je blizina stadiona, koja će omogućiti kretanje novim metro sistemom, koji eliminiše potrebu za domaćim letovima, čime se dodatno smanjuje emisija.

Al Janoub stadion
Izvor: YouTube/Road to 2022

Novi sistem hlađenja bi trebao da troši oko petinu struje potrebne za hlađenje prostora slične veličine kao što su aerodromski terminali ili zatvoreni bejzbol tereni, zbog kontinualnog recikliranja vazduha u malim zonama.

Interesantno je i da su klimatske promene podigle temperature u evropskim gradovima, pa tako Pariz leti stiže do 40, a London na 35 stepeni, što znači da bismo ove sisteme hlađenja mogli da vidimo i u Evropi u skorije vreme.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fudbaler

Koliko nafta znači za državu.. Oni naprave 5 ultra-modernih stadiona za 2 godine i ne osete to finansijski a mi ne možemo 1 običan nacionalni stadion za 20 godina.

Zoran

@Fudbaler Takav ultra moderni stadion kosta manje od naseg , programiranog u Surcinu, sa sve drvecem. Pa sada vidite kako se kod nas krade..!!