Mali skener

MENJAJU SE PLATNE KARTICE: Dodaju novi system zaštite kao na mobilnim telefonima

Čuvena smartfon kompanija radi na revoluciji načina plaćanja pomoću novog tipa platnih kartica za plaćanje onlajn i u prodavnicama.

Izvor: SmartLife / Mastercard

Već smo pisali o novim tipovima bankomata, koji će pomoću skeniranja lica i drugim tipovima biometrije omogućiti beskontaktno podizanje gotovine i obavljanje bankarskih transakcija.

Ipak, inovacije tu ne staju, pa bi ceo svet mnogo brže i lakše mogao da pređe na novi tip platnih kartica, koje će sadržati S3B512C - novi čip koji će pre toga morati da bude prihvaćen od međunarodnih finansijskih institucija.

S3B512C čip razvila je kompanija Samsung u saradnji sa MasterCard kompanijom, koje u zajedničkom saopštenju tvrde da je ovo prvi all-in-one čip namenjen biometrijskoj zaštiti podataka korisnika, koja istovremeno isključuje potrebu za kucanjem PIN-ova ili drugih lozinki tokom plaćanja i na samim bankomatima.

Takođe, ovo bi trebalo da bude i prvi čitač otiska prsta koji je "otporan na otuđenje", odnosno koristi tamper-proof secure element (SE) koji onemogućava zloupotrebu osim u slučaju korisnika koji poseduje karticu.

Ovakav sistem u saglasnosti je sa najnovijim bezbednosnim standardima i zahtevima internacionalnih bezbednosnih regulatora i finansijskih institucija. Čip na kartici snima biometrijske podatke korisnika preko senzora otiska prsta, a zatim, koristeći SE hardver i protokole, on čuva i proverava primljene informacije, da bi na kraju, čip analizirao i dobijene tj. očitane podatke koristeći svoj sigurnosni procesor.

Izvor: SmartLife / Samsung

Ovakav vid zaštite onemogućava korišćenje kartice elektronski ili fizički bez neposrednog očitavanja otiska prsta korisnika, što umnogome smanjuje mogućnosti zloupotrebe i falsifikovanja kartice, kao što je to danas slučaj. Takođe, očitavanje podataka sa prsta je takvo da čip ne može biti zavaran lažnim otiscima ili silikonskim navlakama, koje se koriste u nekim sličnim slučajevima.

Kartica može da se programira za nekoliko namena, pa je jednu karticu moguće koristiti za plaćanje, ali i za očitavanje identifikacije vlasnika ili neke druge namene. Ovo je čini idealnom za korisnike studentskih domova i menzi, recimo, radnike u velikim kompanijama koje radnicima daju ovakve kartice i na mnogo drugih mesta. S3B512C čip je prvi takav i drugačiji je i bezbedniji od svih drugih čipova ugrađenih u slične kartice sa očitavanjem otiska za plaćanje, koje u ponudi ima i kompanija MasterCard.

Samsung čip S3B512C na jednom mestu objedinjuje sigurno bankarstvo putem skenera otiska prsta, procesora za bezbednost i protokola za zaštitu od prevara, ali za sada nema podataka o tome kada će dve kompanije zajedno pustiti u upotrebu prvu ovakvu karticu.

Verujemo da bi čak i kod nas, gde već neko vreme imamo bankomate za beskontaktno podizanje novca, ovakva kartica sigurno bila dobro prihvaćena.

Kako se vama čini ova saradnja?