MENJAJU PLATNE KARTICE: Ostaju samo čip i beskontaktno plaćanje, magnetne trake se brišu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENJAJU PLATNE KARTICE: Ostaju samo čip i beskontaktno plaćanje, magnetne trake se brišu

Tranzicija na nove platne kartice krenuće od 2024. godine.

  Izvor: Promo/MasterCard

Debitne, kreditne i druge platne kartice od 2024. godine više neće imati magnetnu traku.

Ovo je objavila kompanija MasterCard, koja je rekla da čip i beskontaktno plaćanje, kao sigurniji i pouzdaniji način plaćanja karticama u potpunosti pobijaju potrebu za magnetnom trakom.

Možda će vas zanimati

Magnetna traka za očitavanje na uplatnim mestima datira još iz šezdesetih godina prošlog veka, a ovo će biti prava velika kompanija koja će krenuti ka ukidanju te tehnologije plaćanja.

Prva faza počinje u Evropi 2024. godine, od kada kompanija više neće izdavati kartice sa magnetnom trakom za očitavanje, da bi ista faza počela 2027. u SAD i Japanu. Od 2029. godine nijedna nova kartica ove kompanije neće imati magnetnu traku, a 2033. godine predviđa se njeno potpuno ukidanje sa njenih kartica.

Danas se, prema istraživanju koje je naveo sajt The Verge, preko 86 platnih transakcija obavi karticom pomoću čipa i već danas magnetnu traku koristi mali broj korisnika. Osim PIN provere u upotrebi je sada već i provera biometrijom i to direktno preko kartice ili uređaja koji je virtuelno koristi.

Sledeća faza razvoja je ubrzano prihvatanje beskontaktnog plaćanja, koje je pogurala korona pandemija. Prema poslednjem istraživanju čak 45 procenata kupovina u prodavnici plaćeno je beskontaktno, a broj beskontaktnih naplata u prva tri meseca 2021. godine porastao je za bezmalo milijardu u odnosu na isti period 2021. godine.

Kako vi danas najčešće plaćate karticom?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brbule

Sa' će ve čipuju sve!Ina se zna svud kud idemo i sta radimo jujuu ti čipevi su opasnos za mozak!

Саша

Кеш је закон и слобода и независност......

Neko iz Mase

Ne pamtim da mi je neko provukao karticu kroz aparat, iako svi platni terminali to imaju! Uvek ili dodir ili ubacivanje kartice u aparat pa PIN. Ovo najveći broj ljudi i ne koristi. Neće biti neka tragedija svakako :)