Brus Vilis demantovao deepfake vest - NIJE PRODAO SVOJ LIK NIKOME! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brus Vilis demantovao deepfake vest - NIJE PRODAO SVOJ LIK NIKOME!

Autor Ilija Baošić

Slavni glumac demantovao da ćemo ga pomoću tehnologije izmene lica gledati u novim ulogama čak i kad ih on ne bude fizički glumio.

 Glumac Brus Vilis prodao svoj lik deepfake kompaniji DeepCake Izvor: YouTube / 20th Century Studios

Brus Vilis, legenda akcionih filmova, ipak nije postao je prvi holivudski glumac koji je prodao prava na svoj lik za stvaranje "digitalnog blizanca" američkoj firmi DeepCake, koja bi uz korišćenje deepfake tehnologije njegov lik upotrebila na malim i velikim ekranima za buduće projekte, čak i kad on fizički ne bi učestvovao u njima.

Deepfake tehnologija omogućava digitalno "prenošenje" lika jedne osobe na lik druge osobe, a korišćenjem mašinskog učenja i veštačke inteligencije, moguće je stvoriti ne samo vizuelnog, već i audio "blizanca". Upravo je za potrebe audio "blizanca" glumac Džejm Erl Džons prodao prava na svoj glas kako bi Dart Vejder i dalje zvučao poznato nakon njegove odluke da se penzioniše.

Odlazak u penziju je razlog zašto je prvobitno objavljeno da je Vilis prodao svoj lik, a istina je da je bio primoran da završi karijeru dugu četiri decenije pre vremena zbog dijagnoze afazije - bolesti koja se opisuje kao jezički poremećaj koji uzrokuje probleme sa čitanjem, slušanjem i govorom.

Uprkos brojnim medijskim objavama tokom prethodnih nekoliko dana predstavnik za štampu je u izjavi za BBC rekao da Vilis nije prodao nikakva prava na svoj lik i da Deepcake kompanija nije ni u kakvoj poslovnoj ili drugoj vezi sa glumcem. S druge strane, kompanija Deepcake je za istu mrežu objavila samo to da Vilis i dalje ima prava na svoj sopstveni lik.

Glumac već koristio deepfake tehnologiju

Brus Vilis je, bez obzira na ovu situaciju, već "sarađivao" sa deepfake tehnologijom. Prošle godine je pozajmio svoj digitalni lik za potrebe snimanja reklame kompanije MegaFon, ruskog mobilnog operatora.

Brus Vilis deepfake reklama
Izvor: NowThis News

"Sviđala mi se preciznost sa kojom je ispao moj lik. To je mini-film u mom uobičajenom žanru akcione komedije. Za mene je to odlična prilika da se vratim u prošlost", rekao je Vilis, opisujući svoje iskustvo snimanja reklame. "Sa pojavom moderne tehnologije, čak i kada sam bio na drugom kontinentu, mogao sam da komuniciram, radim i učestvujem u snimanju. To je veoma novo i zanimljivo iskustvo i zahvaljujem se celom timu".

Kompanija DeepCake, nudi svoje usluge za deo naknade koji je neophodan da bi se zvezda pojavila u produkciji. Sa ovom tehnologijom, mogućnost da se vide zvezde u ulogama nakon što su umrle može postati stvarnost, a iako je pomalo jezivo, nije nezamislivo. Kompanija tvrdi da deepfake glumci omogućavaju produkcijskim timovima neku vrstu pogodnosti, uklanjajući gnjavažu oko rasporeda, osiguranja, putnih troškova i još mnogo drugih stvari.

Iako ova tehnologija ima potencijal da se koristi zlobno, poput "transplantacije" lika poznatih glumica na lik glumica za odrasle, ne može se poreći da nudi intrigantno rešenje za budućnost televizije i filmova.

Pogledajte kako izgleda Džon Meklejn (Brus Vilis) u igri Call of Duty: Warzone:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Lik glumio u 500 filmova, a ja ne znam 2 da nabrojim.