Iz FILMOVA ZA ODRASLE opcija DeepFake dolazi kao aplikacija na telefone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz FILMOVA ZA ODRASLE opcija DeepFake dolazi kao aplikacija na telefone

Nakon ruske aplikacije za starenje stiže jedna kineska - daleko opasnija! Razlikovati istinu od laži sad je daleko teže!

  Izvor: MONDO / ZAO / Weibo

Kineska aplikacija ZAO je tzv. automatizovana “deepfake“ aplikacija, koja od jedne fotografije pravi nestvarno realne video fotomontaže. DEEPFAKE je prevara, pokrenuta kao internet šala, koja podrazumeva da se na nečije telo u video klipu nalepi lice druge osobe i postala je popularna na sajtovima za odrasle, koje su nakon prvih DEEPFAKE saznanja preplavili “tvrdi“ filmovi popularnih holivudskih glumica i glumaca, koje oni nikad nisu snimili. Jednostavno, neko je već snimljen film za odrasle “prelepio“ licima poznatih faca, a mnogi gledaoci popularnih sajtova s takvim sadržajem naivno su naseli na video montaže i bili ubeđeni da gledaju Skarlet, Džesiku, Kejt i druge lepotice u akciji.

Kad ono…

Pročitajte i ovo: Nemojte koristiti rusku aplikaciju koja je preplavila društvene mreže!

DEEPFAKE je sad postao dostupan svima, kroz aplikaciju ZAO, koja automatizuje proces lažiranja video snimaka do te mere da se mnogo teže prepoznaje montiran snimak od originala. Pogledajte primere, pa ćete se u to uveriti i sami.

Aplikacija je dostupna na “slobodnom tržištu“ od petka, 30. avgusta, a Momo Inc, koji stoji iza aplikacije za tri dana doživeo je svetsku slavu i popularnost, jer omogućava bilo kome da bez imalo iskustva za video montažu napravi uspešne kopije popularnih video sadržaja sa drugačijim licima. Da bi se napravila lažna video slika potrebno je samo napraviti selfi ili učitati sliku iz baze telefona i odabrati neki od videa, koji je u galeriji ZAO aplikacije, na koje može da se doda lice korisnika.

Sve ove prevare napravljene su za par sekundi u ZAO aplikaciji!

MONDO MobIT

Dobra stvar je to što se u bazi nalazi tek nekoliko videa i ne postoji (još uvek) mogućnost korišćenja bilo kojeg videa, ali koliko smo daleko od nečeg takvog, ako ovako dobra prevara već postoji?!

Korisnici AppStore-a ocenili su aplikaciju vrlo niskom ocenom, svega 1,9, jer ne postoji dovoljno jasno objašnjenje o tome šta se dešava sa slikama, koje korisnici ubace u aplikaciju i da li se one pojavljuju još negde, osim u ZAO-u. Zbog loše privatnosti i nedefinisane politike poslovanja Weibo, najveća kineska društvena mreža zabranila je sav ZAO sadržaj i on neće biti dozvoljen dok god kreatori ne dostave dovoljno jasne, precizne i uverljive podatke o tome na koji način se štite i na koji način se koriste korisnički podaci.

Apple za sada nije komentarisao ovu aplikaciju, ali svetski mediji puni su kritika na račun ZAO-a i pozivaju na bojkot aplikacije, iako njeni tvorci tvrde da će svaki sadržaj, koji bude izbrisan iz aplikacije biti izbrisan i sa servera ZAO-a.

Zamislite samo koliko su opasne ovakve stvari, koje nedovoljno upućenim korisnicima mogu da “serviraju“ različite scenarije, koji se nikad nisu desili, koristeći se lažno montiranim licima?!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA