ILON MASK NAJAVIO ROBOTE KOJI SU PAMETNIJI OD ČOVEKA: Stižu nam svesne mašine, mnogi strahuju od scenarija 'Terminator' | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ILON MASK NAJAVIO ROBOTE KOJI SU PAMETNIJI OD ČOVEKA: Stižu nam svesne mašine, mnogi strahuju od scenarija 'Terminator'

Mask je u jednom tvitu nedavno napisao i da bi Optimus konačno trebalo da dođe s generalnom veštačkom inteligencijom (artificial general intelligence – AGI), što znači da bi mogao da bude jednako inteligentan, ili čak pametniji od čoveka.

 Ameca4.jpg Izvor: Smart Life/ Engineered Arts

Tokom ovogodišnjeg predstavljanja rezultata koje je kompanija Tesla ostvarila u prethodnom periodu, Ilon Mask je kao i obično imao neke ambiciozne izjave.

Pored toga što je moglo da se čuje da je kompanija prošlu godinu završila s rekordnim prihodima, Mask je govorio i o najvažnijem proizvodu za budućnost – humanoidnim robotima.

Možda će vas zanimati

To znači da će se Tesla tokom 2022. godine fokusirati na ove mašine, a projekat je poneo ime Tesla Bot, ali ga Mask ga zove i Optimus (ili Optimus Sub-Prime).

Radi se o robotu koji izgleda i kreće se poput čoveka – visok je 1,72 metra, težak je nešto manje od 60 kilograma, i očekuje se da će moći da podiže teret do 20 kilograma, te da hoda brzinom od osam kilometara na sat.

U osnovi ove čovekolike mašine je računar sa veštačkom inteligencijom, nastao iz kompjutera koji se u Teslinim vozilima koriste za autonomnu vožnju. Cilj je da se do kraja 2022. napravi funkcionalni prototip, koji će pre svega služiti za obavljanje različitih poslova. To znači da bi Optimus jednog dana mogao da ublaži nedostatak radne snage u nekim industrijama, a pre svega bi trebalo da se osposobi za obavljanje dosadnih poslova koji se ponavljaju.

Mask je u jednom tvitu nedavno napisao i da bi Optimus konačno trebalo da dođe s generalnom veštačkom inteligencijom (artificial general intelligence – AGI), što znači da bi mogao da bude jednako inteligentan, ili čak pametniji od čoveka. Tesla AI bi mogao da odigra ključnu ulogu u kreiranju ovog sistema, budući da već ima iskustva sa spoljašnjim svetom. Tako bi svi drugi humanoidni roboti mogli da budu smešni u odnosu na Optimusa.

AGI: Artificial General Intelligence
Izvor: Smart Life/ @Lex Fridman

Eksperti ipak ističu da se AGI još dugo neće pojaviti, ali je istina da su autonomni roboti i mašinsko učenje napredovali u poslednje vreme. Neki strahuju da bi situacija s AGI robotima mogla da krene naopako (Mask ih naziva i „svesnim mašinama“), te da ćemo na kraju upasti u Terminator univerzum. Direktor kompanije Tesla kaže da rade na tome da se takve situacije spreče, a kao jedinu metodu spominje „decentralizovanu kontrolu robota“, što znači da moć neće biti u rukama jednog čoveka.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Baš me briga. I ovako sigurno postoji dosta ljudi koji su pametniji od mene. Mnogo ću da se potresem.

stanko

Samo neka napravi robota koji je pametniji od njega.

Januar

@stanko To i nije teško, samo ugradi ZX-Spektrum umesto veštačke inteligencije u robota!