CROWDFUNDING PLATFORMA U SRBIJI: Domaći Dobri dabar je nova šansa za grupno finansiranje razvojnih inicijativa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CROWDFUNDING PLATFORMA U SRBIJI: Domaći Dobri dabar je nova šansa za grupno finansiranje razvojnih inicijativa

Inovativan i alternativan instrument finansiranja malih i srednjih preduzeća i razvojnih projekata biće usmeren na oblast tranzicije ka zelenoj ekonomiji, održivosti i zapošljavanju.

 DobriDabar.com crowdfunding u Srbiji Izvor: SmartLife / Dobri Dabar

Crowdfunding je najčešći metod takozvanog grupnog, alternativnog finansiranja projekata u svetu.

Kao digitalna, brza, jeftina i potpuno transparentna metoda onlajn prikupljanja sredstava od zajednice, crowdfunding u poslednjoj deceniji predstavlja globalni ekonomski fenomen sa jednom od najvećih stopa rasta.

Možda će vas zanimati

Procene su da su potencijali crowdfunding-a u Srbiji i regionu veliki, ali da nisu dovoljno iskorišćeni.

U Beogradu je zato predstavljeno novo idejno rešenje i koncept nove srpske crowdfunding platforme atraktivnog imena Dobri Dabar, koju pokreće Udruženje Loud Crowd uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

U pitanju je prva platforma za grupno finansiranje u Srbiji, koja će biti inovativan, alternativan instrument finansiranja inicijativa malih i srednjih preduzeća i razvojnih projekata usmerenih na oblast tranzicije ka zelenoj ekonomiji, održivosti i zapošljavanju.

Od 2019. građani Srbije više nemaju direktan pristup svetskim crowdfunding platformama kao što su Kickastarter i Indiegogo, a trenutno u Srbiji postoji samo jedna platforma, donacije.rs, na kojoj je uslov da projekti moraju biti isključivo filantropski ili da su nosioci kampanje neprofitni subjekti.

Platforma Dobri Dabar predstavlja prvo odgovarajuće rešenje za prikupljanje sredstava za mala i srednja preduzeća i korisne inicijative, a razvoj ovog segmenta je veoma važan, ako ne i najvažniji za privrednu i ekonomsku stabilnost zemlje, održivi razvoj i zapošljavanje. Povezujući aktivne ljude koji žele da realizuju svoje ideje i projekte sa zajednicama koje mogu i žele da ih podrže, Dobri Dabar će omogućiti rast, razvoj i promociju dobrih, ekoloških, preduzetničkih, kreativnih i održivih projekata”, rekao je tim povodom osnivač organizacije Loud Crowd, Dušan Vulović, ekspert za crowdfunding, koji je proteklih nekoliko godina, uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, dao doprinos promociji crowdfunding-a u Srbiji i širenju znanja o vođenju crowdfunding kampanja.

Prema podacima Ministarstva privrede, u Srbiji trenutno ima preko 100.000 aktivnih malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju oko 620.000 ljudi, a u ovom segmentu malog biznisa preko 98% sredstava dolazi iz bankarskog sektora, dok samo 2% potiče iz donacija.

Ovo znači da su mala i srednja preduzeća prinuđena da u razvoj poslovanja, podizanje konkurentnosti i stope zaposlenosti, kao i za prelazak na zelenu ekonomiju, ulažu iz sopstvenih sredstava. To je za njih često preveliki izazov i razvojno otežavajuća okolnost. Očekuje se da će platforma Dobri Dabar znatno doprineti ekonomskom i privrednom napretku u ovom sektoru.

Proverite svoje ideje na dobridabar.com

Planirano je da platforma Dobri Dabar počne da radi 16. februara 2022. Do tada će svima koji su zainteresovani za ovaj način finansiranja na adresi dobridabar.com biti dostupan upitnik na osnovu kog će moći da provere svoje kapacitete za crowdfunding kampanju i obaveste tim koji stoji iza platforme o projektu za koji žele da je sprovedu“, objasnio je Vulović dodajući da je ime Dobri Dabar izabrano iz više razloga, ali pre svega zato što dabar ima ulogu održavanja prirodnog ekosistema, baš kao što su male lične i poslovne inicijative nosioci održavanja ekonomskog ekosistema.

Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje prepoznala je potencijal koji bi grupno finansiranje moglo imati u Srbiji i od 2017.godine podržava razvoj crowdfunding industrije i baze znanja u našoj zemlji.

U tom periodu uspostavljen je i sajt crowdfunding.rs koji služi promovisanju crowdfunding-a i edukaciji potencijalnih crowdfunder-a.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA