GOOGLE POČINJE DA PLAĆA MEDIJIMA ZA PRIKAZ VESTI: Dogovor koji bi mogao da promeni internet kakav znamo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE POČINJE DA PLAĆA MEDIJIMA ZA PRIKAZ VESTI: Dogovor koji bi mogao da promeni internet kakav znamo

Tehnološki gigant Google i agencija AFP postigli su dugo očekivani dogovor prema kojem će ta američka kompanija tokom pet godina francuskoj agenciji plaćati onlajn korišćenje njenog sadržaja.

 Google Calendar Izvor: SmartLife / Unsplash / Brett Jordan

Dogovor je postignut posle 18 meseci teških pregovora o primeni takozvanog "prava susedstva", direktive Evropske unije o poštovanju "prava autora".

To je prvo partnerstvo te vrste koje je sklopila jedna novinska agencija.

Možda će vas zanimati

Francuska je prava autora na nivou Evropske unije prenela u svoje nacionalno zakonodavstvo 2019. godine, kao jedna od najbržih EU zemalja po tom pitanju.

To je sporazum koji pokriva celu EU, na svim jezicima AFP-a, uključujući i zemlje koje nisu prenele direktivu na nacionalni nivo“, izjavio je izvršni direktor AFP-a Fabris Friz, koji je sporazum nazvao "pionirskim".

Generalni direktor Google kompanije u Francuskoj Sebastijan Misof izjavio je da sporazum pokazuje da rešenje uvek može da se nađe. Iznos ugovora nije saopšten, a prema direktivi o pravima autora, medijima je omogućeno da budu isplaćeni za sadržaj koji se koristi na internetu. Tu direktivu je u martu 2019. godine usvojio Evropski parlament posle dve godine rasprave.

Facebook je sa svoje strane u oktobru najavio nekoliko sporazuma, među kojima okvirni dogovor sa francuskom Alijansom medija koji predviđa da se francuskim dnevnim listovima tokom dve godine plaća korišćenje njihovog sadržaja. Ti mediji će, takođe dobijati novčanu nadoknadu za učešće u Facebook News-u, servisu posvećenom informisanju koji je već pokrenut u SAD i Velikoj Britaniji, a u Francuskoj će biti pokrenut u januaru 2022. godine.

Širom sveta je pitanje podele prihoda od interneta u središtu tenzije između velikih internet kompanija, društvenih mreža i medija. U Danskoj su mediji najavili da će se udružiti kako bi pregovarali o svojim autorskim pravima sa veb gigantima, a u Australiji je usvojen zakon koji obavezuje tehnološke džinove da plaćaju medijima korišćenje njihovog sadržaja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA