KAKO DA NAPRAVITE SVOJ NFT I POČNETE DA ZARAĐUJETE: Treba vam samo računar i malo kreativnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA NAPRAVITE SVOJ NFT I POČNETE DA ZARAĐUJETE: Treba vam samo računar i malo kreativnosti

Ukoliko imate računar i kreativni ste, ne vidimo zbog čega na biste konvertovali svoja umetnička dela u digitalnu formu i iskoristili NFT koncept za pristojnu zaradu.

 Popularni Monkey Art NFT-ovi na OpenSea platformi Izvor: SmartLife / OpenSea

Pre svega treba da razumemo šta je tačno NFT. U pitanju je skraćenica od Non-Fungible Token, odnosno nezamenjivi token. Nezamenjivi token znači da je svaki jedinstven i da se ne može zameniti nekim drugim, za razliku od kriptovaluta, koje spadaju u grupu zamenjivih tokena.

Možda će vas zanimati

Da biste ovo bolje shvatili, najbolje je da vam objasnimo na primeru. Kada zamenite jedan Bitcoin ili Ethereum za drugi i dalje ćete imati jedan Bitcoin/Ethereum, koji će imati istu vrednost kao i pre zamene. Kada zamenite jedan NFT za drugi, nećete imati istu stvar, već potpuno drugu, sa drugom vrednošću.

Šta je NFT?
Izvor: YouTube / Rhett / Mankind

Šta je token?

Token znači jedinicu nekog naloga i u suštini predstavlja potvrdu koja se nalazi na javnom decentralizovanom blokčejnu, čime se u svakom trenutku omogućava javna dostupnost informacija o digitalnoj imovini.

NFT-ovi su stvoreni kao oblik digitalne imovine i jedinstvena virtuelna valuta koja se može podvesti pod bilo koju kategoriju, a istovremeno se ne uklapa u potpunosti ni u jednu. NFT mogu biti slike, crteži, muzika, video snimci, stripovi, oprema u video igrama, pa čak i pobeda nad Novakom Đokovićem.

Prošlu godinu je obeležio nagli rast NFT-ova, a ukoliko se pitate kako da napravite svoj NFT, ne brinite – nije teško.

Šta je kripto-umetnost?

Većina NFT-ova su umetnička dela, a moderni umetnici su već zaradili desetine, a neki i stotine miliona dolara od svojih digitalnih slika za kojima su kolekcionari prosto poludeli. Ove godine, digitalni umetnik pod preudonimom Pak prodao je svoj NFT po ceni od 91,8 miliona dolara, dok je Majk Vinkelman 2021. godine prodao svoj kolaž Svakodnevnica: Prvih 5000 dana (Everydays: The First 5000 Days)prodao za neverovatnih 69 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

Ne treba zaboraviti ni da su NFT-ovi pronašli svoj put do tradicionalnih aukcijskih kuća kao što su Sotheby’s i Christie’s, ali da većina popularnih NFT-ova i dalje dolazi od manje poznatih talentovanih ljudi širom sveta. Tako su nastali i mega-popularni CryptoPunks i Bored Ape Yacht Club kolekcije koje su nastale spajanjem jednostavnih slika u različite kombinacije.

Kako ja da pretvorim svoj crtež ili sliku u NFT?

Proces kreiranja NFT-a je krajnje jednostavan, ne košta ništa i ne zahteva tehničko predznanje, što je jedan od razloga njegove popularnosti. Naravno, pored slika, NFT može postati i video, GIF, muzika ili bilo šta drugo što se može prebaciti u digitalni format.

Ukoliko se odlučite za crtež ili sliku, treba vam računar sa alatom za obradu slike: Adobe Photoshop, Illustrator, Paint.net, CorelDraw ili nešto peto, sa čim ste upoznati. 3D modeli su takođe popularni, ali se ne preporučuju početnicima, jer zahtevaju malo veće znanje. Ako odaberete 3D animaciju kao pravac, trebaće vam alati za 3D modelovanje kao što je Blender ili Cinema 4D kako biste napravili model koji želite da konvertujete u NFT.

Kada ste odabrali svoj pravac, sve što vam je sada potrebno je ideja za jedno delo ili kolekciju.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Scalameriya

Ekstra posao da je 2021. godina. Ovako je već kasno.