GOOGLE KAŽNJEN SA 176 MILIONA DOLARA: Iskoristili tržišnu dominaciju da blokiraju alternativne Android verzije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE KAŽNJEN SA 176 MILIONA DOLARA: Iskoristili tržišnu dominaciju da blokiraju alternativne Android verzije

Ove godine kompaniji Alphabet baš ne ide u Južnoj Koreji.

 Google Calendar Izvor: SmartLife / Unsplash / Brett Jordan

Regulatorno telo Južne Koreje kaznilo je Alphabet, matičnu kompaniju najpopularnijeg pretraživača na svetu sa 176,64 miliona dolara zbog korišćenja monopolskog položaja za blokiranje prilagođenih verzija svog Android operativnog sistema. Ovo je drugi problem sa kojim se Google susreće u Južnoj Koreji nakon što je pre mesec dana usvojen novi zakon koji zabranjuje kompanijama kao što je Google da naplaćuje razvojnim timovima korišćenje svog sistema plaćanja.

Možda će vas zanimati

Korejska komisija za fer poslovanje (KFTC) naglasila je da je Google koristio svoj dominantni položaj na tržištu da ograničavaju poslovanje drugih kompanija na tržištu mobilnih operativnih sistema. Predstavnik KFTC je rekao da ova odluka predstavlja priliku da Google smanji konkurentski pritisak na tržištu mobilnih operativnih sistema i aplikacija.

 Google logo
Google logo
Izvor: SmartLife / Unsplash / Kai Wenzel

Uslov za potpisivanje ugovora

Google je sputavao svoje konkurente terajući proizvođače da potpisuju ugovor protiv fragmentacije (AFA) kao uslov za ključne ugovore koji se potpisuju za licence za Play Store. Pod AFA, proizvođači nisu smeli da na svoje telefone, pametne satove i pametne televizore stavljaju modifikovane verzije Android OS-a. Na taj način je Google osiguravao svoju tržišnu dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sistema.

Pored kazne koju je KFTC izrekao, Google je dobio zabranu da primorava proizvođače pametnih telefona da potpisuju AFA ugovore, omogućavajući im da koriste prilagođene verzije Android operativnog sistema na svojim uređajima.

Jedan primer je Samsung koji je 2013. godine predstavio svoj pametni sat sa prilagođenom verzijom operativnog sistema, da bi se kasnije prebacio na drugi OS, nakon što ih je Google podsetio na odrednice potpisanog AFA ugovora.

Možda će vas zanimati

Posledica ove Google politike je ta da su Amazon i Alibaba odustali od razvoja svog poslovanja u sferi mobilnih operativnih sistema zbog Google stava. Sa druge strane, veliki proizvođači Južne Koreje, Samsung i LG imali su probleme sa predstavljanjem pametnih satova i zvučnika koji su se oslanjali na prilagođene verzije Android operativnog sistema.

Google platio kaznu u Južnoj Koreji
Izvor: YouTube / Reuters

Južna Koreja je ovog meseca i zvanično usvojila zakon koji dozvoljava korisnicima pametnih telefona da razvojnim timovima igara i aplikacija plaćaju direktno, zaobilazeći na taj način dodatne namete od strane Play Store i App Store koje naplaćuju Google i Apple.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA