Otpustili radnika jer nije hteo da uključi veb-kameru, sud mu dodelio 75.000 evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpustili radnika jer nije hteo da uključi veb-kameru, sud mu dodelio 75.000 evra

Autor Ilija Baošić

Odluka kompanije Chetu da otpusti svog radnika je u suprotnosti sa strogim pravilima vezanim za posmatranje zaposlenih.

 Radnik naplatio 75000 evra nakon otkaza zbog odbijanja nadzora preko veb-kamere Izvor: Unsplash

Holandski sud presudio je u korist radnika kog je poslodavac otpustio zbog odbijanja da ga nadziru pomoću veb-kamere, naredivši kompaniji da mu isplati 75.000 evra odštete.

Holanđanin je počeo da radi za Chetu 2019. godine kao remote radnik, a kako tvrdi, zarađivao je 70.000 evra godišnje. Radio je za američku firmu više od godinu dana, ali mu je 23. avgusta naređeno da učestvuje u virtuelnom periodu obuke i rečeno da će tokom tog perioda morati da u radno vreme ima aktiviranu veb-kameru, kao i da deli svoj ekran.

"Ne osećam se prijatno kada me kamera prati 9 sati dnevno. Ovo predstavlja zadiranje u moju privatnost i čini da se osećam zaista neprijatno - to je razlog zašto moja kamera nije uključena. Već možete da pratite sve aktivnosti na mom laptopu i ja već delim svoj ekran", odgovorio je Holanđanin na zahtev firme, zbog čega je po kratkom postupku otpušten 26. avgusta zbog "odbijanja da radi" i "neposlušnosti".

Radnik se nekoliko nedelja kasnije obratio sudu u Tilburgu, ističući da "nije dat dobar razlog za momentalno otpuštanje". Prema njemu, otpuštanje je bio neproporcionalan odgovor, a zahtev da se veb-kamera ostavi uključena je nerazuman i u suprotnosti sa pravilima o privatnosti podataka.

U svojoj presudi, sud smatra da je malo verovatno da je firma Chetu nameravala da sačuva slike sa veb-kamere, pa privatnost podataka nije bila relevantna za slučaj. Umesto toga, citirao je član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i jasno stavio do znanja da postoje "stroga pravila vezana za posmatranje zaposlenih" - zahtev da kamera ostane uključena bilo je nerazumno zadiranje u privatnost zaposlenog.

Sud je naložio kompaniji da Holanđaninu isplati više od 2.700 evra neisplaćene plate, 8.375 zbog nezakonitog otkaza, 9.500 evra kao pomoć pri tranziciji radnika i 50.000 evra dodatne naknade. Povrh toga, kompanija mora otpuštenom muškarcu da isplati 23 dana godišnjeg odmora koji nisu iskorišćeni, kao i da pokrije sudske troškove.

Prema sudskim zapisima, manje od nedelju dana nakon otpuštanja radnika, holandska filijala kompanije Chetu je odjavljena iz Privredne komore i zatvorena 2. septembra.

Pogledajte kako izgleda realistična veb-kamera, Eyecam:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Knjigolistac

Hehehe...zatvorili firmu zato sto moraju da postuju radnika. Eto njih u Srbiju za 15 dana.

Tommy Gavin

Svaka čast za sud! Radnici su LJUDI - ljude treba poštovati, a ne ponašati se prema njima kao prema roblju.