APPLE ĆE USKORO OMOGUĆITI PRIHVATANJE PLAĆANJA PREKO TELEFONA: iPhone kao terminal za kartice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE ĆE USKORO OMOGUĆITI PRIHVATANJE PLAĆANJA PREKO TELEFONA: iPhone kao terminal za kartice

Beskontaktno plaćanje telefonima nije ništa novo, ali primanje uplata korišćenjem ugrađene NFC tehnologije odnedavno je postalo moguće zahvaljujući posebnim aplikacijama.

 Plaćanje računa telefonom korišćenjem Apple Pay sistema Izvor: Shutterstock / DenPhotos

Novina je da Apple planira da implementira novi servis u svoje iPhone pametne telefone, što će omogućiti malim i srednjim preduzećima da primaju uplate direktno na svoj iPhone, bez dodatnog hardvera i aplikacije.

Možda će vas zanimati

Apple je tokom 2020. godine kupio kanadski startap Mobeewave koji je razvijao tehnologiju koja omogućava da pametni telefoni primaju uplate prislanjanjem platne kartice. Novi sistem će najverovatnije koristiti iPhone NFC tehnologiju, koji koristi Apple Pay za plaćanje.

Kako bi se prihvatile uplate na iPhone, prodavci imaju opciju da koriste iPhone sa terminalom za plaćanje sa kojim su povezani fizički ili preko Bluetooth veze. Nova opcija će dozvoliti korisnicima da koriste iPhone kao terminal za plaćanje, dozvoljavajući korisnicima koji prodaju brzu hranu, dostavu ili usluge van prodajnog mesta da obave naplatu svoje usluge prostim prislanjanjem platne kartice na zadnju stranu telefona.

Kao što smo pomenuli, slična usluga je bila moguća preko dodatnih aplikacija kao što je Square, koja je bila najpopularnija za ovaj tip plaćanja. Postavlja se pitanje da li će Apple dozvoliti korišćenje nove tehnologije drugim aplikacijama, pa će korisnici koji su navikli na Square nastaviti da ga koriste. Znajući Apple, kompaniju koja sve gleda kroz zaradu, velika je šansa da će ograničiti korišćenje plaćanja samo na svoj sistem, onemogućavajući drugima da se takmiče sa svojim rešenjima, od kojih Apple nema direktnu zaradu.

Možda će vas zanimati

Još uvek nije poznato da li će opcija prihvatanja plaćanja biti dostupna u okviru Apple Pay usluge, iako ekipa Mobeewave već neko vreme radi u okviru Apple divizije za plaćanje. Takođe se ne zna da li Apple planira da napravi partnerstvo sa postojećom mrežom za plaćanje ili sprema svoju novu mrežu koja bi bila dostupna samo za njihov novi sistem.

Kako da koristite Apple Pay
Izvor: YouTube / Apple Support

Prema predviđanjima industrijskih insajdera, Twitter gatara i Facebook vračara, Apple bi mogao da implementira novi sistem uz naredno softversko ažuriranje, odnosno iOS 15.4 koji se očekuje na proleće 2022. Pored nove iOS verzije, Apple planira predstavljanje iPhone SE+ i iPad Air sa 5G mogućnostima, te novom verzijom Mac računara sa Apple procesorom.

Treba napomenuti da je Samsung kompanija koja takođe ima pravo korišćenja Mobeewave sistema plaćanja, jer su oni podržali ovaj startap u ranoj fazi, pre nego što ih je Apple kupio. Ovo im je omogućilo pristup novoj tehnologiji i prihvatanje plaćanja na uređajima još od 2019. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

Korišćenje telefona kao POS terminala dugo nije bilo moguće na iPhone, zato što Apple ne želi da dozvoli aplikacijama pristup čipu. Ni sada ne žele da dozvole taj pristup, već će sami napraviti servis za to.