6 znakova da vam je Gmail nalog hakovan i kako da se odbranite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 znakova da vam je Gmail nalog hakovan i kako da se odbranite

Autor Ilija Baošić

Ne dozvolite da postanete žrtva hakera. Prepoznajte znakove na vreme i brzo reagujte.

 Gmail hakeri.jpg Izvor: Pixabay

Hakeri ovih dana vrebaju nad svim zamislivim tipovima naloga, uključujući sve od društvenih mreža do imejlova. Svaki od tih naloga se može preprodati na dark web-u.

Google nalozi su osigurani nizom zaštitnih funkcija, ali zbog popularnosti usluge su vrlo popularni ciljevi za hakere. S obzirom da Google očigledno uključuje stvari poput Gmail servisa, brojni hakeri koji preuzmu kontrolu takođe nastoje da sakriju svoje aktivnosti od vlasnika naloga. Ako mislite da je vaš Google nalog provaljen, počnite da tražite ove simptome.

1. Lozinka nije ispravna

Možda će vas zanimati

Ako je neko promenio vašu lozinku (a sigurni ste da niste vi), onda je velika šansa da je vaš nalog hakovan. Razlog zašto kriminalci menjaju lozinke svojih žrtava je jednostavan - time sprečavaju korisnika da pristupi usluzi, a tim činom ih potpuno izbacuju na neko vreme.

Problem je što nepromenjena lozinka ne znači da je vaš račun siguran. Hakeri često mogu da ne diraju lozinku, jer im to omogućava nastavak korišćenja naloga bez znanja vlasnika.

 lozinka Izvor: Pixabay

2. Google vam šalje upozorenja

Ako vam je neko provalio u nalog ili pokušao da mu pristupiti, Google će vam poslati poruku upozorenja. Hakerski pokušaji su prepoznatljivi, jer osoba nastoji da uđe u vaš nalog sa drugog uređaja i IP adrese. Važno je zapamtiti da sigurnosna upozorenja automatski ne znače da ste žrtva napada. Takođe postoji šansa da je napadač obrisao upozorenje pre nego što je žrtva stigla da ga pročita.

3. Neko drugi se prijavio na vaš nalog

Kad god se neko prijavi na vaš nalog, njegov IP će biti sačuvan, što znači da lako možete da pregledate listu uspešnih prijava otvaranjem Gmail servisa, odlaskom na dno stranice i pregledom poslednje prijave klikom na Details. Isplati se proveriti ovaj deo stranice, bez obzira da li ste dobili upozorenje ili ne.

4. Sigurnosna podešavanja su promenjena

Ako neko hakuje vaš nalog, postoji šansa da će pokušati da promeni i sigurnosna podešavanja. Ako promene lozinku za povrat naloga, pomoću nje mogu da vrate pristup ako ikad promenite podatke. Takođe mogu da promene sigurnosna pitanja.

Svaka promena sigurnosnih podešavanja će za sobom potegnuti mejl upozorenja. Kao i u prethodnim slučajevima, kriminalci to mogu da zaobiđu brisanjem poruke pre nego što je žrtva pročita.

5. Vaše odlazno sanduče sadrži mejlove koje niste slali

Ukoliko u vašem odlaznom sandučetu primetite mejlovi koje niste vi slali, budite sigurni da neko drugi ima pristup vašem nalogu. Hakovani nalozi se mogu koristiti za slanje neželjene pošte hiljadama primalaca. Ako se to dogodi, može se desiti da Google zabrani vaš nalog, jer sumnja da ste vi to uradili.

Hakovani nalog se takođe može koristiti za lažno predstavljanje vlasnika naloga. Ovo bi omogućilo hakeru da kontaktira ljude koje žrtva poznaje i zatraži informacije ili novac.

6. Hakovane su i druge usluge

Ako deluje da su vaši bankovni računi ili nalozi društvenih mreža hakovani, moguće je da je problem nastao sa vašeg Gmail naloga. Možda primetite neovlašćene naplate ili sumnjive aktivnosti na vašim nalozima društvenih mreža. Problem je taj što većina ljudi vezuje svoj Gmail nalog za ostale naloge na drugim servisima, a kada hakeri dobiju pristup vašem glavnom nalogu, ući na ostale je često banalna stvar.

Šta da uradite ako je vaš Google nalog hakovan

Ako ste u mogućnosti da se prijavite na svoj nalog, možete ponovo da preuzmete kontrolu nad njim tako što ćete promeniti lozinku i uključiti autentifikaciju u dva koraka. Obavezno pažljivo prođite kroz bezbednosna podešavanja kako bi se uverili da haker nije promenio ništa što bi im omogućilo da se kasnije vrate.

Ako ne možete da se prijavite na svoj nalog, vraćanje pristupa je teže, ali još uvek moguće. Ukoliko recovery opcija nije promenjena, možete pokušati da resetujete lozinku, ali ako ova opcija ne funkcioniše, prestaje vam samo da kontaktirate Google i dokažete da ste vlasnik naloga.

Pogledajte kako izgleda novi Gmail:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA