Ako koristite Gmail spremite se za potpuno nove stvari - promene će važiti svima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako koristite Gmail spremite se za potpuno nove stvari - promene će važiti svima!

Autor Marko Čavić

Google pušta novi Gmail svim korisnicima, pogledajte šta je sve novo.

 Novi Gmail izgled Izvor: Google

Ako imate Google Chat onda ćete od ovog trenutka imati i novi Gmail, što i nije neka velika novost, jer kompanija obećava novi izgled svima još od februara.

Novi izgled pre svega zbližava Google servise kakvi su Meet, Chat i Spaces sa Gmail platformom, čineći ih velikom zajednicom iz koje je moguće pisati mejlove, četove, pozivati, video telefonirati i slati fajlove uz vezu sa Google Drive servisom, a ova promena smatra se do sada najvećom u okviru Material Design 3 faze.

Možda će vas zanimati

Google neće stati ovde i do kraja godine će konačno poboljšati i Gmail za tablete, kojem već godinama očajnički treba sređivanje, a usput će raditi i na boljoj podršci za emotikone koji su svima kul u poslednje vreme, kao i na opcijama koje će olakšati Gmail korišćenje osobama sa oštećenim vidom, sluhom i sa drugim posebnim potrebama.

Ako ste korisnik Google za posao paketa usluga vama je novi izgled već isporučen, možda, a ako nije i vama će biti vrlo brzo. Do sada su korisnici mogli novi Gmail da zamene starim, ali od sada to nije moguće i svi će morati da koriste isključivo novi interfejs.

Izmena o kojoj se trenutno najviše govori je dodatni slajdbar s leve strane, pa pored standardnog koji je do sada prikazivao sve mejl sekcije, nalozi imaju još jedan koji služi za lako i brzo prelaženje s mejla na Google Chat, Spaces ili Meet. Tu su i nove boje, pa će vrh web aplikacije preći u sivu, a marker za različite mejl sekcije iz crvene u plavu, omogućeno je lako menjanje imena kategorija, bolja pretraga osoba sličnih imena, kako ne biste pogrešili prilikom slanja mejla ili započinjanja četovanja, kao i potpuno drugačija dugmad Compose i mnoga druga.

Oni koji su već dobili novi Gmail kažu da su promenjene boje u redu (najviše zbog toga što korisnici sami mogu da izaberu pozadinsku temu i tako izgled prilagode sopstvenom ukusu), ali se žale na dodatni slajdbar. Četiri tastera s leve strane ekrana ne zauzimaju mnogo mesta, pa je donji deo potpuno prazan - u dnu jedino iskače notifikacija za Google Chat poruke. Stručnjaci kažu da je prostor loše iskorišćen, te ističu da se na Gmail obično odlazi zbog mejlova, tako da su Google Chat, Spaces i Meet opcije na pogrešnom mestu.

Problem s novim dodatkom jeste i to što korisnici nemaju kontrolu, te ne mogu da sklone tastere, pa slajdbar zauzima preveliki deo ekrana nizašta. Nazivaju ga i reklamom za Google Chat i Meet i već žale za klasičnim Gmail izgledom.

Baš kao i mobilna aplikacija i novi Gmail pravi grešku jer deli poruke - deo ide u Chat, a grupne poruke u Spaces, pa će svi stalno morati da skaču iz jednog prostora u drugi, što nije zgodno i zaista može da unese konfuziju, a to vam kažemo iz iskustva.

Pogledajte zvanične video objave u vezi sa Google Gmail promenom i ne zaboravite da nam javite u komentarima kako vam se sviđaju nove promene.

Novi Gmail VIDEO
Izvor: Google Workspace
Learn about the new Gmail layout VIDEO
Izvor: Google Help

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA