Microsoft dve godine ignorisao problem, a sada nas poziva da hitno ažuriramo Windows | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft dve godine ignorisao problem, a sada nas poziva da hitno ažuriramo Windows

Autor Ilija Baošić

Ovo je drugi put u poslednjih nekoliko meseci da je Microsoft znao za sigurnosni propust, a nije reagovao dok hakeri nisu počeli da ga eksploatišu.

Kad je u januaru 2020. godine prvi put prijavljena ranjivost u dijagnostičkom alatu, u kompaniji Microsoft su odmahnuli rukom i rekli kako je ne smatraju sigurnosnim problemom. Ipak, ono što oni nisu smatrali problemom, hakeri su videli kao potencijalan način za kompromitovanje uređaja.

Nakon što je otkriveno da su hakeri masovno počeli da iskorišćavaju tu ranjivost, koja se naziva DogWalk, Microsoft se predomislio i označio je kao izuzetno ozbiljan sigurnosni propust te pozvao korisnike svih Windows i Windows Server verzija da što pre instaliraju sigurnosnu zakrpu.

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući toj ranjivosti i uz malo socijalnog inženjeringa ili phisnihga, hakeri mogu da prevare korisnike i ubede ih da posete lažne sajtove ili otvore dokumente u kojima se skriva zlonamerni kod, i tako ostvariti pristup računaru.

Ovo je već drugi put u poslednjih nekoliko meseci da je Microsoft znao za neki sigurnosni propust u svojim softverima, a da ga nije shvatao ozbiljno dok hakeri nisu počeli da ga iskorišćavaju.

Korisnicima preostaje samo da redovno ažuriraju svoje operativne sistave i budu posebno oprezni prilikom otvaranja elektronskih poruka koje dolaze sa nepoznatih adresa i u sebi sadrže linkove ili dokumente.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Znam da ste uzeli stock sliku sa Unsplasha ali odlicno oslikava razmisljanje u Microsoftu po pitanju sigurnosti korisnika.

Simo

Naravno da ih nije bilo briga kad je onaj satanista svu energiju usmjerio na uništavanje čovječanstva