HBO PRED SUDOM: Facebook dobijao podatke o pretplatnicima zarad boljih reklama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HBO PRED SUDOM: Facebook dobijao podatke o pretplatnicima zarad boljih reklama

HBO se našao na sudu, jer je optužen da je podatke o svojim pretplatnicima slao kompaniji Facebook, kako bi ovi mogli da ih bolje ciljaju personalizovanim reklamama.

 HBO Max u Srbiji 3 Izvor: SmartLife / HBO Max

U svetu reklama, informacije su ključna stvar. Ukoliko znate šta vaši posetioci rade, gde kupuju i šta vole, možete da im servirate reklame koje su u njihovoj sfere interesovanja. Facebook je kompanija koja najveći deo svojih prihoda ostvaruje kroz oglašavanje, a jedan od većih oglašivača je upravo kompanija HBO.

Sve za reklame

Protiv kompanije HBO je podignuta zajednička tužba zbog navodnog deljenja podataka o pretplatnicima sa kompanijom Facebook, zarad korišćenja tih informacija za bolje personalizovane reklame. Prema tužbi, HBO je delio informacije sa kompanijom Facebook, a oni su onda spajali profile svojih korisnika sa navikama gledanja sadržaja na HBO servisu, da bi kreirali bolje lične oglašivačke profile za svakog pojedinca.

Možda će vas zanimati

U tužbi se HBO dodatno optužuje da su ovo radili svesno, jer, kao jedan od velikih Facebook oglašivača, oni znaju da Facebook može da iskoristi ove podatke, iako je to protivzakonito. Naime, HBO korisnici u uslovima korišćenja nigde ne navode da dozvoljavaju deljenje svojih podataka sa drugim firmama, što je u direktnom kršenju prava privatnosti u mnogim zemljama.

Privatnost podataka

Privatnost korisnika postaje sve bitnija stvar, nakon što se utvrdilo da mnoge kompanije trguju podacima svojih korisnika, upravo zarad boljih ciljanih reklama kod velikih oglašivača. Apple je nedavno uveo novu politiku privatnosti za iOS, kojom je omogućeno detaljno podešavanje privatnosti na nivou sistema i za svaku aplikaciju posebno, kako bi se sprečilo deljenje podataka. Ovaj potez je značajno uticao na poslovanje najveće društvene mreže na svetu, direktno ima smanjujući profit od reklama.

Sa druge strane HBO svoje korisnike obaveštava da oni i njihovi partneri koriste kolačiće kako bi isporučivali personalizovane reklame, ali prema novim zakonima, ta opšta odrednica nije dovoljna, već je potrebna zasebna saglasnost da bi se istorija gledanja sadržaja delila sa bilo kim. U tužbi se navodi da ovo što je HBO radio izlazi van okvira standardne politike privatnosti. Ova kompanija je od pre neki dan uvela svoj HBO Max servis i u Srbiji.

Nije usamljen slučaj

Nažalost, HBO nije jedina kompanija koja je optužena za deljenje podataka sa drugima. TikTok je nedavno platio 92 miliona dolara upravo zbog kršenja privatnosti svojih korisnika.

Ostaje da vidimo kako će se stvari odvijati, ali je velika šansa da će HBO pristati na nagodbu, kako se ne bi razvlačili po sudovima, jer bi ovo mogao da bude veliki problem ukoliko se ispostavi da je HBO zaista radio ono što se navodi u tužbi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA