NOVA PREVARA NA INTERNETU - NE ODGOVARAJTE NA OVAJ MEJL! Novosađanki probali da UZMU SVE, počeli s neverovatnom ponudom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA PREVARA NA INTERNETU - NE ODGOVARAJTE NA OVAJ MEJL! Novosađanki probali da UZMU SVE, počeli s neverovatnom ponudom

Onima koji su u toku s prevarama je odmah jasno o čemu se radi, posebno od trenutka kada prevarant ponudi 7,9 miliona evra za pomoć oko kupovine.

 Evro novčanice u ruci Izvor: Smart Life/ Pexels/ Pixabay

Građani koji prodaju nekretnine preko interneta su često meta prevaranata koji nude velike sume za otkup, a zauzvrat traže lične podatke ili određenu količinu novca kao garanciju za buduće transakcije.

RTS piše da je Biljana Uskoković iz Novog Sada postala meta jedne ovakve prevare, te joj je stigla neobična ponuda mesec dana nakon što je oglasila da prodaje porodičnu kuću u Slankamenu.

Možda će vas zanimati

Poruku je dobila od osobe koja tvrdi da je iz Sirije, te se predstavlja kao Rebeka Floh.

Onima koji su u toku s prevarama je odmah jasno o čemu se radi, posebno od trenutka kada prevarant ponudi 7,9 miliona evra za pomoć oko kupovine.

U poruci piše da bi joj osoba koja se predstavlja kao Floh nakon toga dala 30% od sume, ali ako joj prethodno ustupi svoje lične podatke – ime i prezime i broj bankovnog računa. U mejlu stoji i objašnjenje, te Rebeka kaže da joj je potrebna pomoć da novac iznese iz Sirije, budući da se tamo ne oseća bezbedno i želi da život nastavi baš u Srbiji. Poslala je i svoju fotografiju (tu uvek može da pomogne Google Reverse Image Search), a žrtva je bila na korak da ustupi svoje podatke. Na nagovor porodice je prekinula komunikaciju.

Kada je čula da slične poruke stižu i drugima, Uskoković je shvatila da se radi o prevari. Sličan model je poznat kao "Nigerijsko pismo", a s takvim prevarama se počelo još devedesetih godina prošlog veka – pisma su u to vreme stizala klasičnom poštom. Mejlovi imaju slične sadržaje – žrtvi se nudi laka zarada, velike sume i nerealne cene otkupa nekretnina. Oni koji nasednu na ponude često nikada ne prijave slučajeve Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

O prevarama s prodajom nekretnina se govorilo i pre nekoliko meseci:

Prevare sa nekretninama
Izvor: Smart Life/ @RTS

Zamki na internetu je mnogo, a već smo pisali kako možete da se sačuvate od nekih najčešćih modela – o tome čitajte ovde.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA