VIRUSI I MALICIOZNI SOFTVER EKSPLODIRALI TOKOM KORONE: Igre za PC i mobilne telefone prepune opasnih programa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIRUSI I MALICIOZNI SOFTVER EKSPLODIRALI TOKOM KORONE: Igre za PC i mobilne telefone prepune opasnih programa

Tokom pandemije porastao je broj korisnika koji su imali više vremena da se igraju, što je automatski povećalo frekvenciju malicioznog softvera, posebno kod igara.

 gejmer Izvor: SmartLife / Unsplash / Florian Olivo

Jedan od najstarijih trikova je maskiranje virusa i malvera kao regularni softver ili igre. Sa sve više ljudi koji rade od kuće, igre su postale novi izvor zabave, pa je sa njima porastao i broj sajber napada, posebno ciljanih na gejmere.

Za samo devet meseci ove godine, jedan od najpopularnijih proizvođača zaštite od neželjenog softvera, Kaspersky Lab zabeležio je i blokirao skoro 6 miliona napada od strane malvera, virusa i druge opasne sajber gamadi maskiranih kao popularne PC igre. Pored PC igara, mobilni gejming je takođe porastao, a sa njima i pretnje, u direktnoj zavisnosti sa razvijanjem pandemije.

Možda će vas zanimati

Tokom perioda izolacije 10 najpopularnijih mobilnih naslova bili su omiljena maska za programe zamišljene da vam naškode, ovako ili onako. Najveći broj opasnih aplikacija su takozvanog “downloader” tipa, koji su dizajnirani tako da se maskiraju kao sistemskiproces i prvom prilikom instaliraju malver na inficirani uređaj i bombarduju vas reklamama kad god stignu.

 Minecraft Story Mode
Minecraft Story Mode
Izvor: Talltale Games

Pored ovih, manje opasnih, neke od pretnji u sebi su imale takozvane “trojance” koji su direktno preuzimali podatke korisnika kao što su pristupni kredencijali za banke, lični podaci, dokumenta i slično. Nakon instalacije trojanci često prvo instaliraju takozvani “backdoor”, odnosno drugi ulaz koji omogućava napadačima da se neprimetno “ušunjaju” u vaš uređaj i iskoriste pristup podacima na sistemskom nivou.

Minecraft dominira

Interesantno je da je najveći broj napada na svim platformama bio fokusiran na gejmere, posebno kao lažna Minecraft instalacija. Minecraft je jako interesantan zbog ogromnog broja različitih verzija igre i sto puta više različitih modifikacija, idealnih za sakrivanje malicioznog softvera. Prema izveštaju koji je nedavno objavljen samo Kaspersky je u poslednjih devet meseci blokirao preko 3 miliona napada maskiranih kao Minecraft softver.

Na drugom mestu je Sims 4, a slede PUBG, Fortnite i Grand Theft Auto V. Softver maskiran kao igre često pokušava da namami igrače kroz fišing stranice koje su napravljene tako da do najmanjeg detalja podsećaju na regularne stranice.

Možda će vas zanimati

Naravno da je rešenje ovih problema korišćenje regularnog softvera, čijim plaćanjem podržavate razvojne studije da nastavljaju da rade na novim igrama i verzijama postojećih. Piratske verzije igara i bilo kog softvera uvek su dolazile sa cenom potencijalne zaraze, pa je prva aplikacija koju treba da instalirate na vaš novi računar, pre svega antivirusni softver.

The Sims 4 trejler
Izvor: Youtube

Jasno je da je uvek bolje skinuti igru sa RARBG ili ThePirateBay umesto sa platite 70 ili 80 evra, sa koliko kreću AAA naslovi danas, ali nemojte da se žalite ukoliko u tom procesu pokupite i nešto što niste želeli, pa cena uklanjanja svega toga i povraćaja podataka košta desetostruko više.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA