UPOZORENJE PRED AKCIJU: Ako koristite pirateriju finansirate kriminal, trgovinu ljudima i drogom i ugrožavate zdravlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPOZORENJE PRED AKCIJU: Ako koristite pirateriju finansirate kriminal, trgovinu ljudima i drogom i ugrožavate zdravlje

Evropska unija stavila je borbu protiv piraterije i lažne robe u Top 10 svojih prioriteta za naredni period.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Kancelarija Evropske unije za zaštitu intelektualne svojine - European Union Intellectual Property Office (EUIPO) - pokrenula je novu kampanju protiv piratskog softvera, ali i lažne robe svih oblika.

Kampanja još jednom upozorava sve Evropljane da kupovinom piratskog softvera i lažnih proizvoda ljudi nesvesno ili svesno izlažu svoj i živote drugih oko sebe zdravstvenom, bezbednosnom ili finansijskom riziku.

Možda će vas zanimati

Istovremeno, na ovaj način korisnici svojim novcem finansiraju organizovani kriminal, trgovinu ljudima i trgovinu drogom i opijatima.

Prema podacima EUIPO-a u zoni Evropske Unije svake godine prodaje se lažna roba i piratizovan sadržaj u vrednosti od preko 121 milijarde dolara! Gubitak novca nije jedini razlog zašto bi takva praksa morala da se smanji koliko je god moguće, nego su važni i zdravlje i bezbednost korisnika.

Ovaj izveštaj i kampanja na pomalo bizaran način izjednačavaju muzičku i softversku pirateriju sa kupovinom lažnih lekova, jer su oni suštinski isti, ali s tom razlikom da izazivaju drugačiji loš efekat - muzička piraterija finansijski i autorski tj. kreativni, a lekovi ogroman i mnogo ozbiljniji zdravstveni problem.

EUIPO naglašava da se novcem od softverske i druge piraterije finansiraju kriminalne grupe koje se bave trgovinom ljudima i distribucijom droge. Zbog ovoga EUIPO navodi da je piraterija ozbiljan problem, koji se mora rešavati prioritetno. S tim se slažu i EU zvaničnici, koji su borbu protiv piraterije stavili u Top 10 prioriteta za EU u narednom periodu.

Kancelarija još jednom naglašava da se mora uraditi nešto povodom nedavnog istraživanja, koje je ukazalo na to da se čak do 35% svih konverzacija na društvenim mrežama vodi na temu piraterije, lažne robe i njihove distribucije i nabavke.

Takođe, ovo EU telo upozorava da korisnici moraju da vode više računa kad kupuju onlajn i da moraju da provere svaki sajt pre obavljana bilo kakve transakcije ili razmene ličnih podataka s istim. Korisnici bi u svakom trenutku trebalo da traže HTTPS oznaku, da provere da li je onlajn plaćanje verifikovano i da pročitaju detaljne opise tj. iskustva prethodnih korisnika koji su kupovali na tim sajtovima.

Naravno, podsetili su nas i na onu staru izreku, koja se iznova dokazuje tačnom - ako je cena toliko dobra da jednostavno ne možete da poverujete u to, verovatno i jeste prevara!

Evropska unija još jednom je naglasila da se vakcine protiv korone ne kupuju na internetu i da se na sličan način ne nabavljaju ni antibiotici, antidepresivi niti bilo kakve druge vrste zvaničnih lekova, koji se kupuju u apotekama na recept i nakon pregleda.

EU poruka o pirateriji VIDEO
Izvor: EUIPO

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 14

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

trgovina belim robljem, oruzijem i drogom su inace neprofitabilne delatnosti pa moraju da se finansiraju od piraterije... ahaha

Miško

U, dobro me podseti, treba da skinem film za poslepodne...

deda

Ma da garant torent sajtovi finansiraju trgovinu belim robljem, drogu, lazne lekove..