Istraga u toku

HAKOVAN JEDAN OD NAJVEĆIH MOBILNIH OPERATORA? Više od 100 miliona korisnika moguće žrtve sajber napada?

T-Mobile potvrdio da sprovodi internu istragu o mogućem proboju zaštite i upadu na servere kompanije.

Izvor: SmartLife/YouTube @T-Mobile Nederland

Prema informacijama koje su se pojavile na internetu kasno tokom 15. avgusta, na jednom hakerskom internet forumu prodaju se podaci hakovanih T-Mobile korisnika.

U izjavi za The Motherboard sajt hakeri su naveli da imaju naloge preko 100 miliona korisnika.

Među podacima, do kojih su hakeri navodno došli, su brojevi socijalnog osiguranja, imena, prezimena, mejl i kućne adrese, vozačke dozvole, čak i neki drugi podaci.

Prema prvim izveštajima bezbednosnih stručnjaka pomenutog sajta uvid u mali deo podataka potvrđuje njihovu autentičnost.

“Svesni smo linka i sadržaja na forumu u okviru internet podzemlja i aktivno istražujemo sve u vezi s ovom situacijom. Za sada nemamo nikakvi dodatnih podataka koje bismo podelili sa javnošću“, izjavio je portparol T-Mobile kompanije za The Verge.

Nažalost, T-Mobile, prema izveštaju američkog sajta od malopre, ima dugu listu sajber upada u svoje sisteme, a neki od njih desili su se u decembru i martu 2020, kao i napadi tokom 2019. i 2018. godine, a tokom kojih su hakovani podaci prepaid i postpaid korisnika, čak i finansijski podaci kompanije.

T-Mobile nije objavio u kojim zemljama su mogući kompromitovani korisnici, a ovaj operator, koji nije prisutan u Srbiji, različite telko usluge pruža u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji u našem okruženju.

T-Mobile je nekim od naših korisnika ostao u pamćenju po prvoj 5G tetovaži nacrtanoj preko njihove mreže.