Amerikanci optužili Kinu da je napredovala zahvaljujući sajber krađi ključnih tehnologija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci optužili Kinu da je napredovala zahvaljujući sajber krađi ključnih tehnologija

Američki zvaničnik tvrdi da je sajber krađa omogućila Kini da stekne tehnološku prednost.

Kina je, ne prvi put, optužena od strane američke administracije za krađu intelektualne svojine u cilju sticanja prednosti u razvoju ključnih tehnologija, poput veštačke inteligencije i cloud računarstva.

Natanijel Fik, stručnjak za sajber prostor i digitalnu politiku pod Bajdenovom administracijom, rekao je da bi SAD i druge države trebalo da formiraju koaliciju kako bi se "kineska sajber krađa" zaustavila. "Mislim da nismo dovoljno cenili, a ni delovali u skladu sa realnošću da će ove tehnologije biti od ključnog značaja za naš geopolitički položaj".

Fik je dodao da je "krađa ključnih intelektualnih svojina" omogućila Kini da započne razvoj bežičnih mreža sledeće generacije, kao i da subvencioniše Huawei i ZTE širom sveta kako bi ove kompanije sklapale poslove po povoljnijim uslovima od konkurencije.

"Ako dozvolimo Kinezima da to ponove, uradiće to u cloud računarstvu, uradiće to u tehnologiji veštačke inteligencije, uradiće to na svim bitnim tehnološkim poljima", kaže Fik. "Moramo širom držati oči otvorene, i sprečiti da se to desi".

Prema Fiku, rešenje je jasno - formiranje kolacije nacija koje slično razmišljaju, a sve kako bi udruženim snagama sarađivali na razvoju tehnologija, i sprečili Kinu da se tehnološki odlepi.

Fikov plan stiže u momentu kada Evropska unija razmatra zabranu upotrebe Huawei i ZTE opreme za 5G infrastrukturu. Samo trećina zemalja članica zabranila Huawei sa svojih komunikacionih mreža, uprkos preporuci Evropske komisije da ne koriste opremu kompanija koje predstavljaju "bezbednosni rizik".

Huawei se na mogućnost zabrane obratio zvaničnim saopštenjem, u kojem je ponovio da ne postoje dokazi za takve tvrdnje, kao i da će "zabrane Evropljane koštati desetine milijardi evra".

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drugbiki

A oni naivni posle drugog svetskog rata pokrali kompletno Nemacku, naucnike i pronalaske.

Sofronije

@Drugbiki I urnisali ceo svet svojim vojnim prisustvom i nametanjem svega što se kosi sa normalnim...