Huawei odgovorio EU: Zabrane će Evropljane koštati desetine milijardi evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huawei odgovorio EU: Zabrane će Evropljane koštati desetine milijardi evra

Kompanija Huawei izdala je zvaničan komentar na nedavno objavljen poziv Evropske komisije da se razmotri upotreba nebezbedne tehnologije u okviru 5G mreža koje se koriste na teritoriji EU.

 Huawei MWC 2023 Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija Huawei izdala je zvaničan komentar na nedavno objavljen poziv Evropske komisije da se razmotri upotreba nebezbedne tehnologije u okviru 5G mreža koje se koriste na teritoriji EU.

Povodom nedavnog poziva Evropske komisije upućen članicama EU da uvedu zabranu korišćenja proizvoda dobavljača i kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik u 5G mrežama širom Starog kontinenta, kompanija Huawei je izdala i zvaničan komentar, koji vam prenosimo u celosti:

Huawei razume brigu Evropske komisije da zaštiti sajber bezbednost EU. Međutim, Huawei se oštro protivi i ne slaže sa komentarima predstavnika Evropske komisije. Ovo je očigledno politički potez, koji nije zasnovan na proverenoj, transparentnoj, objektivnoj i tehničkoj proceni 5G mreža. Primena kriterijuma zemlje porekla za definisanje dobavljača visokog rizika ne doprinosi poboljšanju sajber bezbednosti. Nije bilo navodnih krivičnih dela niti bilo kakvih dokaza protiv kompanije Huawei. Štaviše, nikada u istoriji njenog poslovanja nije bilo ozbiljnog incidenta u oblasti sajber bezbednosti.

Ograničenja ili isključenja zasnovana na diskriminatornim presudama predstavljaće ozbiljne ekonomske i socijalne rizike. To bi omelo inovacije i narušilo tržište EU. Oxford Economics izveštaj navodi da bi izuzimanje kompanije Huawei moglo da poveća troškove ulaganja u 5G za desetine milijardi evra, a to će morati da plate evropski potrošači.

Evropska komisija nema nadležnost da javno izdvoji pojedinačni subjekt kao HRV (high risk vendor, dobavljač viskog rizika) bez pravnog osnova. Od najveće je važnosti naglasiti da se diskriminatorna procena - HRV - ne primenjuje ni na jednog prodavca bez opravdane procedure i odgovarajućeg saslušanja. Kao kompanija koja posluje u EU, Huawei ima proceduralna i suštinska prava i trebalo bi da bude zaštićena zakonima EU i država članica, kao i njihovim međunarodnim obavezama.

Sajber bezbednost je najveći prioritet kompanije Huawei!

Huawei podržava nediskriminatornu politiku sajber bezbednosti unutar EU. Ostajemo posvećeni isporuci globalno sertifikovanih i pouzdanih proizvoda i usluga, povezujući stotine miliona Evropljana“.

Zvaničnici Evropske unije još uvek nisu odgovorili na ovaj komentar kompanije Huawei.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bole

huavez je kineska drzavna firma,taj 5g i opste telekomunikacionu tehnologiju su pokrali od kanadskog nortela,dok im se jos verovalo.zasto bi zapad davao poslove kini kad kina u svojoj zemlji daje poslove iskljucivo drzavnim firmama,ne razumem odakle im obraz da se uopste bune.

Tommy Gavin

@bole Onda neka lijepo kažu: ne može Kinez kod nas, dok mi ne budemo mogli kod njega. A ne oblagati go**o u oblandu.

bole

@bole nema blage veze sto je neko kinez,x kineza drze privatne kompanije na zapadu,motorola je kineska.pravi razlog je sto se radi o drzavnoj partijskoj firmi za koju nemaju dokaz da je drzavna jer ima laznog vlasnika.kao sto je onaj dzek ma vlasnik alibabe,kad je rekao sta mu se ne svidja u kini,znaci nije cak ni rekao nesto lose lik je zauvek sklonjen iz javnog zivota,znaci ne postoji nikakav sistem,trziste,kontrola...samo partija.kad su zabranili google,facebook...u kini nisu rekli ne moze amer,nego postoji opasnost od stranih mreza,zasto bi zapad odmotavao kineske partijske oblande...