Dvorana koristi prepoznavanje lica da zabrani ulaz advokatima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvorana koristi prepoznavanje lica da zabrani ulaz advokatima

Majka sa ćerkom se lično uverila kako funkcioniše primena tehnologije za prepoznavanje lica u svrhu zabrane pristupa.

 MSGE koristi prepoznavanje lica da zabrani pristup advokatima Izvor: Unsplash

U najnovijem primeru distopijske budućnosti, majka sa ćerkom je izbačena iz koncertne dvorane nakon što je obezbeđenje pomoću sigurnosnih kamera i tehnologije prepoznavanja lica shvatilo da žena radi u određenoj advokatskoj firmi.

Kada je Keli Konlon povela ćerku u Radio City Music Hall u Njujork kako bi zajedno pogledale božićni plesni performans, nije ni slutila da će biti izbačena iz dvorane već na samom ulazu - obezbeđenje je zaustavilo Konlon samo zato što je advokat iz Nju Džerzija. Naime, kako navodi NBC, matična kompanija, Madison Square Garden Entertainment (MSGE), je počela da koristi tehnologiju prepoznavanja lica u svojim dvoranama, a zabranila je pristup bilo kojoj advokatskoj firmi koja vodi parnicu protiv nje.

Konlon se nikada nije bavila advokaturom u Njujorku niti je lično učestvovala u parnicama protiv MSGE. Umesto toga, ona je kriva samo zato što radi za jednu takvu firmu koja je godinama upletena u parnicu protiv restorana za koji je NBC izvestio da je "sada pod okriljem kompanije MSGE".

Kako navodi Konlon, ona je postala svesna ovog sukoba interesa kada je prošla kroz detektor metala i pokušala da uđe u dvoranu. Kako navodi, sa razglasa se čulo upozorenje o ženi koja nosi sivi šal, a obezbeđenje je odmah reagovalo, rekavši joj da je "pokupio sistem za prepoznavanje lica". Uprkos tome što je Konlon uveravala radnike da nije advokat koji radi na slučaju protiv matične kompanije, ispraćena je iz dvorane.

U izjavi za NBC, MSGE je rekao da bi se ista stvar desila bilo kojem advokatu koji radi u njenoj firmi. "MSGE je uspostavio direktnu politiku koja sprečava advokate koji vode aktivnu parnicu protiv kompanije da prisustvuju događajima u našim prostorima dok se taj spor ne reši. Iako razumemo da je ova politika za neke razočaravajuća, ne možemo ignorisati činjenicu da sudski spor stvara inherentno nepovoljno okruženje".

Kako navodi New York Times, MSGE je počeo da implementira tehnologiju prepoznavanja lica 2018. godine da bi "pojačao bezbednost", a u njihovim dvoranama stoje znakovi koji obaveštavaju posetioce da se tehnologija koristi.

Konlon insistira da je bila samo majka koja je vodila ćerku da vidi božićni performans, a svoje iskustvo je opisala kao "sramotno" i "pogrdno".

Ovo nije prvi put da vidimo kako nadzor može uticati na privatnost, a najbolji primer toga nam je dao Dris Deputer, belgijski umetnik koji je uposlio veštačku inteligenciju da pretražuje snimke javnih kamera naspram objava na platformi Instagram kako bi pronašao trenutak kada je fotografija uslikana. Pogledajte kako to izgleda u galeriji ispod:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Gdje je tu demokratija? "Land of the free"! Diktatura bogatih mocnika, nista drugo! "Alternativa zlim Rusima"!