Zvanični podaci

KOJI POLOVNI TELEFONI SE NAJVIŠE ISPLATE: Android mnogo teže održi cenu, iPhone je bolji po svemu

Apple telefon najduže drži cenu, lakše ga je prodati i imate vremena duže da se odlučite na prodaju.

Image: 303350159, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
Izvor: Profimedia

Interesantan izveštaj iz Velike Britanije, kompanije koja se bavi reparacijom korišćenih telefona da bi ih opet prodavala, otkriva nam koliko telefoni izgube od svoje početne vrednosti u prvih 12 meseci, a onda i 24 meseca.

Prema izveštaju musicMagpie kompanije iz Londona, Britanci menjaju telefon na svakih 16 meseci, ali se nužno ne odlučuju na kupovinu novog, jer određeni broj korisnika bira i polovan telefon, koji je prerađen i u odličnom je stanju.

Veliki broj korisnika najčešće bira Apple ili Samsung telefon i zbog toga su to telefoni kojima početna cena najmanje pada.

Apple telefoni gube do 41% svoje originalne vrednosti (ako je telefon prvog dana koštao 1.000 evra za godinu dana prodaje se za 590), dok Samsung telefoni gube 64% svoje prvobitne cene (ako je prvog dana koštao 1.000 evra, za tačno godinu dana taj Galaxy se prodaje se za 360).

Lako je izračunati - iPhone daleko najbolje drži svoju cenu, pa je najskuplji i kada se kupuje polovan.

Kad se posmatra druga godina korišćenja tj. period od 24 meseca, Apple gubi oko 60 procenata prvobitne cene, a Samsung pad usporava, pa telefon gubi oko 77% cene.

Pojedinačno posmatrano - Apple je opet najjači brend i njegov iPhone najmanje gubi cenu tokom prve godine postojanja, pa na Top 10 listi po ovom kriterijumu postoje samo iPhone uređaji i to različitih generacija, uključujući čak i model iPhone 7, kojem cena u prvoj godini padne za oko 44%. Telefoni kojima cena najbrže pada su Huawei Mate 30 Pro, P20, OnePlus 8, Samsung Flip i opet OnePlus 8, ali Pro verzija.

Najbolje vreme za prodaju iPhone telefona je tokom prvih sedam meseci od prvog dana kupovine, dok je u Android okruženju to već od četvrtog meseca od datuma kupovine.

Po istraživanju Apple i najviše zarađuje od prodaje telefona, pogledajte i to!