Tražite novi

DANAS JE POSLEDNJI DAN: Svi Android telefoni 2.3.7 više ne mogu da koriste Google i druge aplikacije, servise i naloge

Korisnici koji koriste Android verzije 2.3.7 i starije više neće moći da se loguju na svoje Google naloge od 27. septembra.

Google Calendar
Izvor: SmartLife / Unsplash / Brett Jordan

Kompanija Google je već neko vreme mejlovima i iskačućim prozorima na smartfonima upozoravala sve svoje korisnike Android 2.3.7 verzije operativnog sistema i starijih da je došlo vreme za ažuriranje ili kupovinu novog telefona.

Za sve Google aplikacije, uključujući Gmail, YouTube, Drive i druge, korisnicima će se od 27. septembra ispisivati poruka o pogrešnom korisničkom imenu i lozinki i aplikacije im više neće raditi.

Jedina opcija da korisnici nastave da upotrebljavaju svoj telefon uobičajeno jeste da ažuriraju softver na Android 3.0, to je Honeycomb verzija OS-a ili da kupe moderan telefon bez ograničenja.

Od 27. septembra svim Android korisnicima verzije 2.3.7 i starijih sistema prestaće da radi čak i aplikacija Google Search.

Ono što će korisnici biti u prilici da koriste jeste web browser da pristupaju ovim servisima, ali sa tako skučenim ekranima, kakve imaju mnogi stari telefoni, kao i sa manje opcija - to će biti značajno lošiji doživljaj bilo koje od aplikacija.

Ova promena aktivna je za verzije Android 1.0, 1.1 (nema zvaničnog imena), 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair, 2.2 Froyo i 2.3 Gingerbread. Poslednja verzija 2.3.7 izašla je u septembru 2011. godine, ali očigledno postoji još dosta korisnika koji koriste neke od ovih verzija softvera, pa je to i nateralo Google kompaniju da najavu ukidanja podrške objavi ovako javno.

Ako ste vi ili neko vaš još uvek uz neki od problematičnih uređaja - vreme je za OS nadogradnju ili kupovinu novog telefona, u zavisnosti od toga koji model pametnog uređaja koristite.

Ne zaboravite da je nedavno i WhatsApp najavio da će prestati da radi na starijim telefonima.