I jare i pare

TESTIRALI SMO VIVO Y70: Dobra kamera, puno memorije i jaka baterija. Šta vam više treba?

Autor Marko Nešović

Zamišljen kao model srednje klase koji ima sve što vam treba, i još malo više, vivo Y70 predstavlja fino zaokružen paket u jednom uređaju.

Iako predstavljen pre malo manje od godinu dana, vivo Y70 je nedavno stigao na naše tržište. To što je telefon star godinu dana nikako ne mora da bude loša stvar, naprotiv. Y70 je moderan u svakom smislu te reči. Veliki ekran od 6,44 inča optimalna je veličina za uređaj koji je na granici onoga što zovemo kompaktnim.

AMOLED u srednjoj klasi

Odnos prednje strane i ekrana od 84% nije šampionski, ali je dovoljan da te ivice ne primetite u svakodnevnom korišćenju. Jedino što pomalo smeta prelepom AMOLED ekranu je prednja kamera koja se nalazi u notch-u oblika kapljice. Ali polako, tehnologija kamera ispod ekrana polako, ali sigurno napreduje, pa se bliži trenutak kada ekrani neće imati nikakve izreze, zareze, rupe i slična mesta za kamere i senzore prednje strane. Osim možda Apple, čisto da bi ostali drugačiji.

S obzirom na cenovnu klasu kojoj pripada vivo Y70 poseduje plastična leđa i plastični ram, ali kako smo do sad više puta pominjali, tehnologije plastike i stakla su toliko napredovale, da golim okom više ne možete da uočite razliku. Slično je i sa savršeno ispoliranim plastičnim ramom, koji ćete zbog toga pomešati sa metalnim.

Vizuelno upečatljiv dizajn

Čvrstina je takođe na visokom nivou, bez nekog neprijatnog uvijanja i krckanja, što znači da će vivo Y70 preživeti kada slučajno sednete na njega (ne pitajte kako znamo). Dizajnerski tim se u našem slučaju odlučio za jako interesantnu kombinaciju boja kod Y70 (pogledajte u galeriji iznad). Dok je okvir ravnog FHD+ AMOLED ekrana crn, ram telefona je plavo-zelene metalne boje, a zakrivljena leđa su belo-ljubičasta, u zavisnosti od ugla pod kojim gledate telefon.

Ovo kreira vizuelno upečatljiv utisak, a silikonska maska koja dolazi u paketu je maksimalno providna, trudeći se da ne zamaskira vizuelni identitet ovog telefona.

Napomenućemo i da su uglovi ekrana zaobljeni, kao i da je okvir jedino izražen sa donje strane, gde je nešto veći nego gore i na bokovima. Ekran je jako kvalitetan i prava je šteta što je osvežavanje ostalo samo na 60 Hz. Dobar kontrast omogućava korišćenje i na jako svetlom danu, a boje su u skladu onoga što očekujete od OLED ekrana - živopisne, sa dubokim crnim tonovima. Proizvođač nije deklarisao zaštitu ekrana, ali zato fabrički dolazi sa finom zaštitnom folijom, koja u paketu sa futrolom lepo štiti telefon od ogrebotina i oštećenja.

vivo Y70 notch selfi kamera
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Minimalizam

Suprotna strana, osim svoje kameleon prirode, nosi vivo logo na donjem delu i omanje kućište sa tri sočiva smeštenih u jednom redu, sa blago izdvojenim blicem ispod prve kamere. Okviri kamera su crni, pa je kućište lako uočljivo na skoro beloj zadnjoj strani.

Bez prevelikih eksperimenata, vivo Y70 ima potpuno slobodnu levu stranu, desno se nalaze klackalica za zvuk i Power taster, a gore fiokica za dve nano SIM i microSD karticu. Sa donje strane smešteni su glavni konektori: USB type C, rešetka jedinog mikrofona, 3,5 mm džek za slušalice i primarni mikrofon. Sekundarni je na gornjoj strani, nasuprot slota za kartice.

Prava je šteta što vivo nije implementirao stereo zvučnike preko slušalice na gornjoj strani, jer je to stavka koja je sve prisutnija i kod modela niže cenovne klase.

Osnovu hardvera čini dve godine star 11 nm Qualcomm Snapdragon 665 čipset u paru sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Interesantno je da vivo ovaj telefon ne nudi ni u jednoj drugoj memorijskoj konfiguraciji. Ukoliko vam zafali prostora, tu je pomenuti zasebni microSD slot kojim možete proširiti interni prostor bez žrtvovanja jedne nano SIM kartice.

Snapdragon 665 koristi nešto tradicionalniji raspored osam jezgara u 4+4 sistemu sa Kryo 260 Gold (Cortex A73) grupom na 2 GHz i Kryo 260 Silver (Cortex A53) na 1,8 GHz, namenjenoj za manje zahtevne poslove. Adreno 610 grafika nije brzinski šampion, ali će završavati posao u većini igara bez previše muke, osim u veoma zahtevnim naslovima.

Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Performanse CPU dela su solidne i smeštene negde između Snapdragon 732G i Dimensity 800U sa gornje i Snapdragon 662 i Kirin 710A čipseta sa donje strane. Qualcomm godinama unazad razvija svoj modul veštačke inteligencije za svoje čipsetove, pa ni sa Snapdragon 665 situacija nije mnogo drugačija, što znači da su AI mogućnosti i dalje korak ispred Dimensity 700 čipseta. Ovo nikako ne treba zanemariti s obzirom na to da se danas sve više tehnologija oslanja upravo na mašinsko učenje i veštačku inteligenciju.

Osrednja grafika

Nažalost, situacija nije takva sa grafikom, pa Adreno 610 ni približno ne uspeva da održi korak sa Snapdragon čipsetovima 700 serije (732G i 750G) od kojih je dva i po do tri puta slabija. Primera radi, Mali-G57 MP3 grafika u MediaTek Dimensity 800 U kod vivo V21 5G je tri do četiri puta jača u većini testova, što je zaista ozbiljna razlika. Ukoliko spadate u grupu korisnika koji vole da se igraju i često u toku dana pokreću zahtevnije igre, Y70 definitivno nije telefon na koji treba da računate.

Baterija od 4100 mAh podržava brzo punjenje na 33 W, sa punjačem koji dolazi u paketu. S obzirom na malo veću bateriju u odnosu na vivo V21 5G koji smo nedavno testirali, punjenje traje identično - koji minut preko sat vremena i 60% za pola sata. Kada je autonomija u pitanju dan i po je realan scenario, a ukoliko se potrudite ni dva cela dana nisu nemoguća, osim ako ne volite da se igrate, što ume prilično da isprazni bateriju.

Asphalt 9: Legends
Izvor: MONDO / Asphalt 9

Za pola sata igranja Asphalt 9: Legends baterija je izgubila oko 9%, što nije malo, posebno ako zaređate nekoliko sesija tokom dana.

Konekcije su moderne i u skladu od onoga što očekujete od telefona srednje klase 2021. godine: 802.11ac WiFi, Bluetooth 5.0 sa A2DP i LE podrškom, GPS (GLONASS, BDS, GALILEO), NFC, FM Radio čip i OTG podršku za povezivanje uređaja na USB C port.

Kada je bezbednost u pitanju, pored standardnih opcija vivo Y70 vam nudi otključavanje prepoznavanjem lica prednjom kamerom i otiska prsta optičkim senzorom ispod ekrana. Obe metode su brze i efikasne, ali nam se čini da je senzor precizniji, iako se nalazi tim uz ivicu, kao i kod V21 modela, mu ergonomija nije jača strana. Naravno, osperativni sistem je Android, sa FunTouch korisničkim interfejsom čije slike možete pogledati u galeriji ispod:

Deja vi

Sistem kamera sastoji se od četiri senzora: 48+2+2+16 MP, od kojih se tri nalaze nazad, i pored glavne tu su makro kamera i senzor dubine. Glavna kamera je nešto što smo viđali bezbroj puta kod modela srednje klase: 48 MP f/1.8 sa Quad Bayer tehnologijom spajanja piksela veličine 0.8 µm sa PDAF sistemom fokusiranja. Slede makro i kamera dubine sa 2 MP i f/2.4.

Problem identiteta

Interesantno je što se u delu o telefonu naš Y70 identifikuje kao V2023, odnosno vivo V20 SE, telefon predstavljen mesec dana pre našeg Y70. Suštinski razlike između ova dva telefona su u tome što Y70 ima 2 MP makro kameru i 16 MP prednju, a V20 SE ima 8 MP širokougaonu umesto makro i 32 MP prednju kameru. Verovatno je vivo planirao diferencijaciju ova dva modela za različita tržišta i ciljne grupe, ali kako su samo razlike u kamerama, suštinski se radi o istim telefonima, pa ne čudi što oba dele istu oznaku i u softveru.

Glavna kamera

Performanse glavne kamere su prilično dobre. Velika rezolucija u kombinaciji sa tehnologijom spajanja piksela daje solidne rezultate u različitim svetlosnim uslovima. Kada imate dovoljno svetla u kadru računajte na vrlo detaljne fotografije, koje će zahvaljujući dobrom sistemu fokusiranja biti oštre i precizne. Dinamika kadra je korektna, ali ćete u kontrastnim situacijama izgubiti delove i najtamnijeg i najsvetlijeg spektra, što je i očekivano od kamere u ovoj cenovnoj klasi. Boje su reprodukovane lepo, i u većini slučajeva nećete imati problem, ali nam se par puta desilo da usled kompenzacije ekspozicije boje deluju isprano.

Kada svetlosni uslovi postanu izazovni kamera ne uspeva da isprati nedostatak svetla, pa su slike generalno tamne, sa gubljenjem detalja u delovima koji su slabo osvetljeni. Slike u sumrak su najteže pale vivo softveru, jer je nebo i dalje svetlo, pa se pravi kontrast sa debelim senkama, onemogućavajući i noćnom režimu da popravi situaciju. Kada se mrak ujednači Y70 se ponaša bolje, uspevajući da se izbori sa balansom kadra i da zabeleži zavidnu količinu detalja.

Aktiviranje noćnog režima je evidentno i poželjno kada god možete da na nekoliko sekundi budete mirni. Slika postaje znatno bolja, detalja ima mnogo više, a senke se otvaraju, čime se znatno podiže dinamika kadra, a slike od polu upotrebljivih postaju jako dobre.

Makro kamera je iznenađujuće dobra za svoju rezoluciju. Fokus je fiksno postavljen na oko 4 cm od objektiva, pa kad se malo naviknete, i imate dovoljno svetla u kadru, fotografije će vas prijatno obradovati.

Video snimci su mogući u 4K i 1080p u 30 fps, a ukoliko želite duplo više frejmova, morate se spustiti na 720p. Topla je preporuka da koristite 4K video rezoluciju, jer su snimci zaista dobri. Detalja ima u izobilju, ukoliko je takva situacija sa svetlom. Šum je fino redukovan, ali će ga imati sve više sa padom količine svetla u kadru. Fokusiranje je brzo i precizno, što je pohvalno, jer se tako izbegava „ispadanje“ iz fokusa – česta boljka telefona niže cenovne klase. Jedina boljka je nedostatak stabilizacije, pa ne savetujemo da pravite snimke dok se krećete ili dok pravite nagle pokrete, jer je na konačnom snimku sve to bolno vidljivo.

Selfi kamera - bolja nego na papiru

Iako ima „samo“ 16 MP, prednja kamera prijatno iznenađuje kvalitetom fotografija. Desi se da slike ponekad budu preeksponirane, ali u većini slučajeva su jako dobre po pitanju oštrine, detalja i reprodukcije boja. Portretni režim je takođe prisutan, sa softverskim izdvajanjem subjekta/subjekata od pozadine, što funkcioniše prilično dobro, sa tek ponekim pramenom kose koji će biti proglašen za pozadinu.

Sa cenom od 29.990 dinara koliko se vivo Y70 prodaje kod nas dobijate jedan prilično dobar telefon koji nudi sveukupno dobre performanse, bez pravih kompromisa. Nekim korisnicima je širokougaona kamera korisnija od makro, a nekima obratno, pa je vivo sa Y70 i V20 SE odlučio da jednim udarcem reši dve muve.

Jako dobra glavna i selfi kamera su velika prednost, kao i količina radne i skladišne memorije u ovom cenovnom segmentu. Dodajte tome i AMOLED ekran i dobru autonomiju, i jasno je da Y70 nudi zaista dosta po ceni po kojoj se prodaje. Jedina stvar koja nam je nedostajala je ekran sa višom stopom osvežavanja, ali verujemo da bi ta stavka lepo uticala na cenu i da bi Y70 zagazio u višu cenovnu klasu…

Za slučaj da ste propustili, evo i detaljnih specifikacija vivo Y70 telefona:

  • Ekran: 6,44’’ AMOLED, 2400x1080 pix (FHD+)
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 665 (4x2 GHz Kryo 260 Gold + 4x1,8 GHz Kryo 260 Silver)
  • GPU: Adreno 610
    RAM: 8 GB
  • Skladište: 128 GB, zasebni microSD slot
  • Glavna kamera: 48 MP f/1.8, 0.8 μm/1,6 μm veličina piksela, PDAF, 4K @ 30 fps video
  • Makro kamera: 2 MP f/2.4, fiksni fokus
  • Kamera dubine: 2 MP f/2.4
  • Selfi kamera: 16 MP f/2.0, 1080p @ 30 fps video
  • Baterija: 4100 mAh, 33 W brzi punjač
  • Operativni sistem: Android 11 + Funtouch 11
  • Dimenzije: 161 x 74,1 x 7,8 mm
  • Težina: 171 gram
  • Materijali: Plastični ram, plastična leđa
  • Konekcije: WiFi 802.11ac, BT 5.0, GPS, NFC
  • Ostalo: optički senzor otiska prsta ispod ekrana, silikonska maska u paketu, nedefinisana zaštita ekrana

Cena: 29.990 dinara

Tagovi