A smejali ste nam se: Ukida se Internet Explorer! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A smejali ste nam se: Ukida se Internet Explorer!

Prvog marta objavili smo vest o ukidanju Internet Explorera koja je sad i potvrđena!

  Izvor: Microsoft/MONDO portal.

Ne samo da je MONDO prvi pisao o ovome, nego smo imali i anketu u kojoj je glasalo 1.200 ljudi i čak 75 odsto glasača je izjavilo da im nije žao što Internet Explorer ide u penziju. I pored velikog broja komentara na našu vest o ukidanju Internet Explorera, kao i komentara na Facebooku, Twitteru i drugim mrežama, i kako to nije istina ispostavilo se da je MobIT (opet) bio u pravu - Internet Explorer će se skloniti i ustupiti mesto novom, moćnijem pregledaču. Razlog njegovog zadržavanja među živim Microsoft servisima leži u enterprajz podršci, koja se ne menja tako brzo i lako kao navike drugih korisnika.

The Verge portal potvrdio je vest o "ubijanju" Internet Explorera, prenoseći reči Krisa Kaposela, direktora marketinga u Microsoftu, koji je objasnio da kompanija radi na novom imenu i brendu za pregledač. "Istražujemo novi brend, kao i novo ime za pregledač koji bi trebalo da se nađe u Windowsu 10“, rekao je on. "I dalje ćemo imati Explorer, ali ćemo imati i novi pregledač, kojem smo dali radni naziv Project Spartan“.

Kompanija Microsoft je tokom istraživanja u vezi sa imenom novog pregledača ispitala korisnike Chroma u Velikoj Britaniji, pre nego što donese odluku o imenu pregledača, navodi se u vesti na The Verge portalu. Iako će novi pregledač biti primaran "prozor" za internet, Microsoft je, takođe, potvrdio da će se Internet Explorer naći na nekim verzijama Windows 10 (enterprajz uglavnom) zbog kompatibilnosti i navika korisnika.

Podsećamo vas na to da će Windows 10 stići na leto i da će biti besplatan za Windows 7 i Windows 8/8.1 korisnike, čak i one sa nelegalnom verzijom OS-a!

Project Spartan: Sve što znamo do sada!

Microsoft pregledač o kojem svmo već imali priliku da vam pišemo, ali nezvanično, napisan je za novi internet, koji se konstantno menja. Ima novi interfejs, nove tabove, radiće na telefonima i računarima i pojaviće se u narednim mesecima, ne u sledećoj "build" verziji.

Spartan će raditi na Microsoftovom Chakra JavaScript endžinu i podržavaće Trident rendering, a bliže smo mogli da ga upoznamo 21. januara, na posebnom Windows događaju. Spartan, kao nov pregledač biće optimizovan ne samo za desktop, nego i za mobilne i tablet uređaje, ali i za čitav niz pametnih i internet uređaja.

Spartan donosi tzv. direktno "komuniciranje" sa vebom, pa je moguće crtati po internet pregledaču, dodati komentar i podeliti sve zajedno na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Kad se napiše ili komentariše nešto (olovkom ili prstom ne touchscreenu) stranica se zamrzava, "seli" se u OneNote aplikaciju ili se jednostavno kopira u klipbord i odatle se može deliti na društvene mreže, mejl ili u Cloud servise.

Čitanje interneta je postalo jednostavnije, jer je dodata Reading opcija, koja omogućava da se internet strana standardizuje šro se izgleda tiče i prikaže u obliku Word fajla, recimo, kako biste je kasnije lakše pročitali. Pravi se i Reading Lista svih sačuvanih strana (poziva se desnim svajp pokretom) i omogućeno je čitanje i kada je internet veza nedostupna.

Cortana je ubačena i u Spartan (kodno ime novog pregledača). Ona odgovara na pitanja, dopunjava pretragu, savetuje gde da se jede, prolazi, recimo kroz jeovnik restorana u kojem se nalazite i bira jelo za vas u zavisnosti od stanja vašeg organizma i specifičnih zahteva (alergije, dijete i slično).

Nastavite da nas pratite na Facebooku, Twitteru i instagramu i VERUJTE NAM ;)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi