Ovce su budućnost interneta! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovce su budućnost interneta!

Jer bez Facebooka se ne može ni na livadi!

 Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ne! Nije dovoljno što, recimo, planinski ili seoski krajolik ima predivan pogled, što je vazduh čist, a trava modrozelena i mirišljava - ništa to ne vredi bez interneta! Ma, džaba sve to, ako se ne može pogledati tvit kolege ili objava prijatelja na Facebooku...

Profesor Gordon Bler i tim istraživača Univerziteta Lankaster rešili su da ruralne delove Britanije, a onda i celog sveta, ako sve bude kako suplanirali, opreme internetom koji će nositi - ovce! Zapravo, primaran cilj je da ovce nose električne uređaje koji će pratiti njihovo kretanje i beležiti promene u rečnom ekosistemu, a kasnije će ti uređaji moći da se koritste i kao Wi-Fi HotSpot predajnici.

Profesor Bler smatra da je isuviše lako koristiti napredne tehnologije u gradu, koji je sam po sebi takav da nudi lako umrežavanje i prenos signala. Nasuprot gradu, pravi izazov je povezati seoske, ruralne ili potpuno nerazvijene delove zemlje i omogućiti korišćenje naprednih tehnologija. Ovce s početka priče obezbedile bi prenos signala na do pet kilometara, što je idealno za korišćenje interneta "u daljini" i omogućilo bi daleko lakše povezivanje nego danas.

Inače, novinar Metro portala kontaktirao je Univerzitet Lankastera koji je potvrdio da su "ovce internet predajnici" realna priča, zapravo, da su one budućnost interneta u ruralnim delovima Britanije.

Šta vi mislite, da li će čobani štapove zameniti smartfonima? Čekamo vas i na Facebooku!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi