Ovo je nova hi-tech lopta za Euro 2024: Da li će čip i sezor odlučiti šampiona Evrope? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je nova hi-tech lopta za Euro 2024: Da li će čip i sezor odlučiti šampiona Evrope?

Spoj tehnologije i fudbalske lopte, naravno, nije potpuna novost, ali će sistem koji će se koristiti na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj doprineti dosta bržem i preciznijem donošenju odluka nego do sada

 Lopta _ Euro 2024 _ Adidas _ čip _ Foto Adidas (1).jpg Izvor: Adidas

Fudbalske reprezentacije Nemačke i Škotske će, šutom sa centra terena u Minhenu, ovog petka označiti početak 17. Evropskog prvenstva u fudbalu, koje se od 14. juna od 14. jula održava u Nemačkoj.

Lopta kojom će taj prvi šut biti izveden je potpuno nova. Za njenu inovativnu tehnologiju zadužen je Adidas koji je lopti nadeno ime FUSSBALLLIEBE, odnosno – ljubav prema "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu".

Spoj savremene tehnologije i fudbalske lopte, naravno, nije potpuna novost. VAR sistem je korišćen na svetskim prvenstvima 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru. Najnovija verzija koristi Connected Ball tehnologiju, koja je sada dodatno unapređena.

Odluka sudija za samo 25 sekundi

U loptu je ugrađen poseban senzor koji tokom igre prati i beleži različite parametre i podatke – i to čak do 500 unosa u sekundi. Senzor je sinhronizovan da velikim brojem kamera postavljenih na stadionu, zaduženih za praćenje pozicija igrača na terenu.

Sinhronizovani rad čipa i kamera, podaci koji prikuplja i šalje lopta i praćenje pozicija putem kamera, omogućava brzo izračunavanje tačne pozicija svih igrača na terenu, kao i položaj, putanju i vreme dodira lopte.

A kada dođe do spornih situacija na terenu, tako prikupljeni podaci ključni su za odluke sudija koje se donose van terena. Da bi prikupljeni podaci i rezultati njihove analize bili što je moguće precizniji, FUSSBALLLIEBE je opremljena unapređenim i bržim čipom koji, u saradnji sa svim ostalim elementima ovog sistema, omogućava znatno brže prikupljanje i obradu podataka.

Tako je za donošenje odluka pomoću dosadašnjeg sistema bilo potrebno sačekati oko 75 sekundi, dok će unapređeni sistem na Euro 2024 isti taj posao obavljati za tri puta kraće vreme – samo 25 sekundi.

Tehnologija odlučuje šampiona

Odmah po objavljivanju rezultata, sistem će prikazivati 3D simulaciju sporne situacije, koju će moći da vide kako gledaoci televizijskog prenosa meča, tako i navijači na stadionima, gde će se prikazivati na semaforima.

Kako čip detektuje svaki, i najmanji, dodir igrača sa loptom, moguće je precizno saznati kada, kako i gde je igrač šutno ili dotakao loptu, da li je igrao rukom, bio u ofsajdu ili načinio prekršaj u šesnaestercu, posle koga bi moglo biti dosuđeno izvođenje slobodnog udarca.

To u konačnom znači da je ova tehnologija u stanju da odluči pobednika utakmica u bilo kojoj od faza takmičenja, pa čak i da utiče na konačni plasman neke od reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:13
Posle treninga veliki broj navijača čeka fudbalere Srbije
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA