Testovi pokazali koji čipset je moćniji - Exynos 2400 ili Snapdragon 8 Gen 3 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testovi pokazali koji čipset je moćniji - Exynos 2400 ili Snapdragon 8 Gen 3

Autor Ilija Baošić

Prvi rezultati pokazali da razloga za zabrinutost nema - Exynos može da se nosi sa Snapdragon-om.

 Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3 Izvor: SmartLife / Shutterstock / Samsung

Dok čekamo da pametni telefoni Galaxy S24 serije stignu na police, mnoge je zabrinuo podatak da je Samsung vratio Exynos čipove u Evropu - s pravom. Sopstvena rešenja južnokorejskog giganta nisu baš sijala tokom prethodnih godina, što je i razlog zašto je proizvođač prošle godine koristio isključivo Snapdragon.

Ipak, da li zaista imamo razloga da se brinemo ili je Samsung uspeo da preokrene stvari? U to čekamo da se uverimo i sami, a do tada moramo da verujemo nezavisnim testovima. Jedan od njih je i test performansi koji je sproveo jutjuber NL Tech, a čiji zaključak je veoma zanimljiv.

Imajte na umu da je reč o ranoj verziji softvera na testiranim Galaxy S24 telefonima, ali ako se ništa drastično ne promeni - Exynos 2400 može da se ravnopravno nosi sa Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy čipsetom.

Snapdragon ima moćniji procesor

Ukoliko se posmatraju CPU performanse, Snapdragon 8 Gen 3 je moćniji u odnosu na Exynos 2400, ali ne značajno.

 Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3 Geekbench 6 rezultat Izvor: YouTube / NL Tech

Prema Geekbench 6 sintetičkom testu, Snapdragon je ostvario Single-Core rezultat od 2.289 poena, a Multi-Core od 2.289. S druge strane, sa 2.139 poena, Exynos 2400 nije daleko u jednojezgarnim performansama, dok su višejezgarna nešto slabija (6.758 poena), ali svakako bolja u odnosu na prethodnu generaciju.

 Antutu Exynos 2400 vs Snapdragon 8 Gen 3 Izvor: YouTube / NL Tech

Exynos 2400 se slično pokazao i na Antutu sintetičkom testu, gde je ostvaren CPU rezultat od 417.295 poena naspram 436.822 poena, koliko je postigao Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Iznenađujući rezultati grafike

Uprkos blagoj prednosti u CPU performansama, utisak nakon testa grafike je da nema jasnog pobednika.

Snapdragon 8 Gen 3 je sa 654.347 poena u Antutu sintetičkom testu ostvario nešto bolji rezultat od Exynos-a, koji je dosegao cifru od 620.228. Međutim, u Geekbench 6 GPU testu, Exynos 2400 (15.292) je blago nadigrao rešenje kompanije Qualcomm (15.038).

Ono što je posebno iznenađujuće jesu rezultati 3DMark testa. U 20-minutnom testu grafike koji se u velikoj meri oslanja na "ray tracing" performanse (Solar Bay), Exynos Xclipse GPU je ne samo nadigrao Adreno u najvišem i najnižem rezultatu (8.585 / 4.968 - 8.590 / 4.324), već se pokazao i kao stabilnije rešenje (56% - 50.3%). S druge strane, Snapdragon je izašao kao pobednik 20-minutnog Wild Life testa, ali ni tu se nije pokazao kao stabilniji čip.

Naravno, kako su u pitanju rane verzije softvera telefona, ovi rezultati su podložni promenama u narednom periodu, ali je svakako interesantno videti da Exynos 2400 može da se ravnopravno nosi sa Snapdragon-om.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Niko se nije žalio na performanse, bar ne pretežno, nego na trajanje baterije i na nenormalno grejanje koje šta radi? - skraćuje vek bateriji...

Miki

@Marko Slažem se da je to bio veći problem, no, ako je verovati ovome što smo videli, ovog puta ima nade. Prema ovim rezultatima, Exynos je gubio manje performansi nego SD prilikom ponavljanja testova tokom dužeg perioda).